Chinezii, sclavi la „fabrica de jucării a lui Moş Crăciun”

278

Mai toţi copiii sunt învăţaţi să creadă că primesc cadouri de la Moş Crăciun, care le aduce tocmai de la Polul Nord, unde este o mare fabrică de jucării, în care spiriduşii lucrează voioşi pe ritm de colinde. În realitate, multe dintre jucării vin din fabrici chineze, unde muncitorii sunt trataţi ca sclavi pentru a termina comenzile de Crăciun.

Catholic.org face cunoscută povestea muncitorilor chinezi care sunt forţaţi să lucreze până la epuizare şi să doarmă pe jos, în fabrică, printre bucăţi de jucării. Asta deoarece China produce 75% din toate jucăriile din lume, dar nu sunt destui angajaţi care să le facă. Pe teritoriul ţării sunt aproximativ 8.000 de fabrici de jucării, în care lucrează 3,5 milioane de angajaţi.

Deşi condiţiile angajaţilor fabricilor din China s-au îmbunătăţit după implementarea unui nou cod al muncii, organizaţia neguvernamentală cu sediul la New York, China Labor Watch, susţine că încă se petrec o mulţime de abuzuri. În medie un muncitor în fabrică lucrează săptămânal câte 36,5 ore peste program, şi este plătit cu 60% din salariul minim pe economie.

Mai multe fotografii publicate în presă de unele ONG-uri arată muncitori care dorm pe jos, sub mesele de lucru, în timp ce muncitorii care au dormitoare improvizate, dorm câte 14 persoane într-o cameră şi trebuie să îşi cumpere singuri saltea şi pături. Angajaţii nu au voie să meargă la toaletă pe durata schimbului lor, nu au voie să vorbească sau să asculte muzică şi sunt puşi să cureţe toaletele ca măsură disciplinară, conform unei investigaţii desfăşurate pe parcursul a trei ani de zile, realizată de National Labor Comittee.