UE la acordarea Premiului Nobel pentru pace

29

Reprezentanţii Uniunii Europene au fost prezenţi ieri în capitala Norvegiei, pentru a primi de la premierul ţării, Thorbjoern Jagland, Premiul Nobel pentru „transformarea Europei dintr-un continent al războiului într-un continent al păcii".

La ceremonie au fost prezenţi preşedinţii celor trei instituţii europene principale, Parlamentul European, Consiliul European şi Comisia Europeană, iar Herman Van Rompuy şi Jose Manuel Barroso au ţinut câte un discurs.

Van Rompuy a spus că „secretul" Uniunii Europene este că interesele statelor membre sunt atât de strâns legate între ele, încât războiul este o imposibilitatea materială. Pe de altă parte a recunoscut că probleme Uniunii, precum recesiunea şi şomajul, testează până la limite legăturile politice ale statelor membre. Pe de altă parte, Barroso a spus că simbolul unităţii dintre statele membre „se află în mâinile tuturor", făcând aluzie la euro, moneda unică pe care şi-o doreşte în continuare.

Premiul a cauzat vâlvă printre eurosceptici şi printre militanţii pentru pace. Pe 9 decembrie Consiliul Norvegian pentru Pace a organizat un protest în Oslo, care a reunit 700 de militanţi din 50 de organizaţii internaţionale. Premierul Norvegiei a răspuns criticilor primite, spunând că „nu ne-am adunat astăzi aici în jurul ideii că Uniunea Europeană e perfectă," scrie EuObserver.