Noi arestări, închideri de biserici și folosirea sistemului de credite sociale reprezintă instrumente pe care Partidul Comunist de la Beijing le folosește pentru a restrânge libertatea religioasă a creștinilor chinezi, a căror situaţie se înrăutăţește în mod constant.
În urmă cu o lună, Qin Defu, prezbiterul Bisericii Legământului Ploii Timpurii (Early Rain Covenant Church), a fost condamnat la 4 ani de închisoare, după ce a fost acuzat că ar face afaceri ilegale, folosind 20.000 de cărţi creștine.
Sentinţa primită de Qin ar putea reprezenta un indiciu asupra pedepsei dure care îl așteaptă pe Wang Yi, pastorul bisericii, arestat anul trecut, chiar înainte de Crăciun, acuzat de instigare la subminarea puterii de stat și de practici comerciale ilegale. Înainte de a fi arestat, Wang Yi a scris un mesaj în eventualitatea reţinerii sale, în care își exprima indignarea pentru modul în care este încălcat dreptul creștinilor la libertate religioasă și de conștiinţă.
Dacă vechile reglementări prevedeau că doar Biroul Afacerilor Religioase poate restricţiona activităţile religioase, din 2017 legea permite reglementarea chestiunilor religioase la diferite niveluri ale administraţiei publice. „Faptul că există atât de mulţi oficiali care aplică măsuri dure bisericilor neînregistrate pune o presiune extraordinară asupra membrilor acestor biserici. Ca urmare a acestei represiuni, creștinii chinezi se confruntă cu cea mai mare persecuţie de la Revoluţia Culturală din 1960”, a declarat pentru The Epoch Times un avocat care lucrează în China.
Regimul comunist a instalat deja 20 de milioane de camere video cu funcţie de recunoaștere facială. Deși sistemul va fi complet operaţional din 2020, creștinii care aparţin bisericilor neînregistrate pot deja să aibă surpriza de a nu-și putea cumpăra un bilet de tren, din cauza scorului negativ primit în sistemul de credite sociale, afirmă Elizabeth Kendal în The Religious Liberty Prayer Bulletin.
„Vor veni zile în care familii creștine întregi se vor găsi în imposibilitatea de a avea acces nu doar la mijloacele de transport, ci și la școli, spitale, împrumuturi bancare și locuri de muncă”, avertizează Kendal. Măsurile decurg din legislaţia aprobată în 2012, când au fost identificate cele 5 categorii de persoane aflate pe lista neagră a regimului comunist: influencerii în mediul online, susţinătorii drepturilor omului, credincioșii din bisericile subterane, disidenţii și categoriile sociale defavorizate.
Bisericile înregistrate sunt controlate de stat, iar activitatea lor religioasă este reglementată în cele mai mici detalii, motiv pentru care milioane de creștini aleg bisericile neînregistrate, întâlnindu-se pentru a se închina în case particulare, ceea ce este ilegal.
Un pastor al bisericii Three-Self se plângea la începutul anului că regimul comunist a modificat subtil credinţa, obligând pastorii să predice, de exemplu, despre Confucius. „Aceasta înseamnă eroziunea creștinismului”, a punctat pastorul.