În India munca de sclav începe de la trei ani

405

Manoj Singh a fost unul dintre cei 149 de copii care au scăpat anul acesta dintr-o fabrică de cărămizi, lângă Hyderabad, India. Toţi s-au născut în sărăcie şi toţi erau obligaţi să lucreze câte 22 de ore pe zi, fără plată. Cei mai mici dintre ei aveau doar trei ani.

Când corespondentul CNN, Mallika Kapur, a vizitat femilia lui Manoj, el şi alţi 34 de copii eliberaţi, i-au arătat cum făceau cărămizi din lut. Nu ştiau să explice în cuvinte procesul, dar mâinile lor lucrau după cum dicta memoria musculară.

Nu doar copiii munceau ca sclavi la fabrica de cărămizi. Conform investigaţiei organizaţiei non-profit International Justice Mission, la faţa locului, o femeie gravidă spune că a fost bătută când a cerut o pauză, iar un bărbat avea răni atât de adânci, încât se putea vedea osul.

„Trebuia să lucrăm între 18 şi 22 de ore pe zi. Nu aveam timp să mâncăm sau să facem baie. Într-o zi am adormit de oboseală şi şeful m-a bătut cu un băţ," povesteşte tatăl lui Manoj. El spune că a ajuns să lucreze acolo pentru că era disperat să obţină ceva bani pentru a-şi întreţine familia, extrem de săracă. I s-a promis un avans de 400 de dolari, care între timp a devenit o datorie de 400 de dolari, pentru care erau munciţi zilnic. Odată intraţi nu mai puteau pleca fără permisiune.

Şantajul cu obligaţii financiare este cea mai întâlnită formă de sclavie din lume, în ziua de azi. A fost declarată ilegală în India din 1976, dar se mai practică încă. O mare majoritate dintre muncitorii indieni reuşesc să îşi câştige pâinea prin contracte de muncă informale, neregulate, ceea ce îi face vulnerabili la exploatare.