Controversă în jurul unui studiu despre pesticidele din hrana noastră

195

Un studiu care a analizat recent efectul alimentelor organice asupra nivelului de pesticide din organismul consumatorilor a concluzionat că renunţarea la alimentele produse convenţional generează o scădere semnificativă a nivelului de pesticide. Voci pertinente atrag însă atenţia că povestea este mai complicată decât atât.

O echipă de cercetători rezultată din colaborarea unor oameni de știinţă de la Universitatea din California, campusul Berkeley, cu un număr de activiști de la organizaţia Friends of the Earth a urmărit evoluţia nivelurilor de pesticide din organismul membrilor a patru familii din Statele Unite, timp de două săptămâni. În prima săptămână, familiile au consumat alimente din dieta lor obișnuită, care nu cuprindea și alimente organice. Săptămâna următoare, în schimb, familiile au mâncat în exclusivitate alimente organice. Cercetătorii au colectat mostre de urină de la toţi participanţii, pe tot parcursul studiului, și le-au evaluat nivelul de pesticide sau metaboliţi (substanţe rezultate în urma digerării pesticidelor).

Rezultatele au indicat iniţial prezenţa tuturor celor 14 pesticide analizate în proporţie detectabilă la toţi subiecţii participanţi și, ulterior, adică după trecerea la alimentaţia organică, au arătat o scădere dramatică a nivelurilor de pesticide din urină. De exemplu, autorii spun că nivelul detectabil de malathion, un pesticid care, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este „probabil carcinogen”, a scăzut cu nu mai puţin de 95%.

„Atunci când alegi produse organice, ţi se garantează că acestea nu conţin (…) vreunul dintre cele aproximativ 900 de pesticide sintetice care sunt permise în agricultura neorganică”, subliniază autorii studiului, într-un editorial publicat de The Guardian. „Despre multe din aceste pesticide se știe astăzi că provoacă cancer, afectează sistemele hormonale ale organismului, destabilizează fertilitatea, provoacă întârzierea dezvoltării la copii sau boala Parkinson, depresie ori Alzheimer la persoanele în vârstă”, notează tot autorii. „Acest studiu arată că o alimentaţie organică poate reduce drastic pesticidele la care suntem expuși.”

Însă nu toată lumea este convinsă de utilitatea studiului de mai sus și a concluziilor lui. Analista Forbes Jenny Splitter, specializată în domeniul tehnologiei, agriculturii și hranei, spune că „cercetarea nu ţine”, din mai multe motive. Unul dintre acestea este faptul că studiul a urmărit exclusiv pesticidele permise în cadrul agriculturii convenţionale, ignorând pesticidele naturale folosite în agricultura organică. (Analista atrage atenţia asupra faptului că agricultura organică nu presupune produse cultivate în absenţa oricărui pesticid, ci cultivarea doar cu pesticide naturale, nu sintetice.) Studiul nu menţionează nimic nici despre riscurile de sănătate asociate reziduurilor de pesticide convenţionale în contextul în care, spune Splitter, prezenţa unei substanţe chimice în urină nu este neapărat un semn de boală sau de alarmă.

Splitter concluzionează cu ideea că pesticidele deja permise, fie că sunt sintetice, fie naturale, nu constituie un risc prea mare asupra celor care le consumă, ci că riscul mai mare îl suportă agricultorii sau muncitorii care ambalează aceste produse, fiindcă ei sunt expuși la pesticide mai frecvent și în doze mai mari. „Chestiunea utilizării sau a neutilizării pesticidelor poate fi una complicată”, conchide analista. „Dăunătorii netrataţi pot provoca o mulţime de daune, inclusiv în termenii irosirii hranei, ceea ce înseamnă că «fără pesticide» nu înseamnă totuși «lipsit de riscuri».”

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.