Speranţă în paradisul indonezian, lovit de cutremur

201

Pe o coastă însorită cu nisip alb și ape turcoaz din insula Gili Trawangan, Lombok, Indonezia, sute de oameni stau înghesuiţi ca sardinele așteptând vapoarele care să vină să îi evacueze din paradisul transformat în iad, după cutremurul cu magnitudinea de 6,9 grade, care a zguduit regiunea pe 5 august.

Autorităţile indoneziene sunt conștiente că luptă contracronometru, pentru că, pe măsură ce trec zilele, cresc șansele ca oamenii pe care îi mai găsesc sub clădirile dărâmate de seism să nu mai fie în viaţă. Bilanţul celor morţi în acest cutremur a trecut de 131 de persoane, însă echipele de intervenţie încă mai speră ca, sub dărâmături, să găsească supravieţuitori.

„Nu știm sigur câţi oameni sunt vii sub mormanele de moloz”, spunea Sutopo Purwo Nugroho, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale de Intervenţie în Caz de Dezastru (BNPB), reporterilor din Jakarta. „Avem informaţii că sunt oameni care au fost îngropaţi de vii; este un moment critic pentru evacuările imediate”, a adăugat Nugroho, fără alte detalii.

Operaţiunile de salvare sunt surse ale speranţei. Marţi, o femeie a fost descarcerată de sub un aprozar prăbușit în nordul rural al insulei, foarte aproape de epicentrul cutremurului de duminică. Miercuri, în schimb, echipa de intervenţie, care spera să o găsească pe mătușa unui atlet devenit erou peste noapte după ce a câștigat Campionatul Mondial din Finlanda, nu a reușit să afle dacă femeia este sau nu în viaţă. Cutremurul a surprins-o în timp ce era la ora de rugăciune la moschee. Rudele ei și-au pierdut orice speranţă de a o găsi vie. „Să sperăm că acum, odată ce a venit echipamentul greu, vom putea să îi luăm înapoi rămășiţele”, a declarat un membru al familiei.

Atunci când speranţa se risipește, locul ei este luat de criza umanitară care ameninţă să se abată asupra zonei, în care mii de oameni au rămas fără un adăpost și au nevoie disperată de apă curată, de hrană și de un acoperiș.

Trei sferturi din nordul insulei a rămas fără electricitate de duminică, iar 80% dintre clădiri au fost avariate sau distruse. Echipele de intervenţie vorbesc despre „sate-fantomă”, abandonate de cei care au fugit temându-se de o replică a cutremurului. Autorităţile au informat că aproape 8.400 de turiști și angajaţi ai staţiunilor au fost evacuaţi de pe cele trei insule Gili din zona nord-vestică a grupului de insule Lombok.