Indonezia, fără apărare împotriva unui nou tsunami

253

Valuri uriașe s-au zdrobit sâmbătă de orașele de coastă ale insulelor Sumatra și Java (Indonezia), ucigând cel puţin 281 de oameni și rănind alţi 1.016. Locuitorii zonei de coastă apropiate de vulcanul Anak Krakatau încă au motive de îngrijorare, după ce autorităţile i-au avertizat să stea departe de plaje, fiindcă un nou tsunami ar putea avea loc.

Echipajele de intervenţie luptă să salveze viaţa victimelor acestei catastrofe, folosind utilaje grele, dar și cu mâinile goale. Așa l-au salvat și pe micuţul Ali, un băieţel de 5 ani, prins în caroseria unei mașini peste care tsunamiul a prăbușit mai mulţi copaci. Părinţii celui mic sunt daţi dispăruţi, însă băieţelul este în viaţă, iar presa i-a catalogat supravieţuirea drept un miracol, fiindcă nimeni nu știe cum de copilul nu s-a înecat.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Catastrofe Naturale din Indonezia a deplâns faptul că ţara nu are un sistem de avertizare privind valurile tip tsunami care să facă faţă tuturor tipurilor de cauze care le-ar putea declanșa. Sistemul, spune Sutopo Purwo Nugroho, este capabil să avertizeze din timp în eventualitatea unui cutremur, chiar și subacvatic. Însă acesta „nu detectează valurile tip tsunami provocate de alunecări de teren subacvatice sau de erupţii vulcanice”.

Tsunamiul de sâmbătă noaptea, spun experţii, a fost provocat de o erupţie a vulcanului Anak Krakatau, care s-a prăbușit parţial, ceea ce a dus la o alunecare de teren subacvatică. Această alunecare de teren, în timpul căreia s-ar fi prăvălit sub apă milioane de tone de roci, a dislocat o cantitate imensă de apă, ceea ce a generat ridicarea valului. Reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Catastrofe Naturale din Indonezia a mai spus și că vulcanul Anak Krakatau a erupt „aproape în fiecare zi” în ultimele trei luni și că erupţia de sâmbătă nu a fost cea mai puternică. „În octombrie-noiembrie 2018 am avut parte de o erupţie mai mare.”

Vulcanul Anak Krakatau a emis cenușă și lavă continuu, cu mai multe luni înainte ca o secţiune de 64 de hectare (0,64 km) din versantul său sud-vestic să se prăbușească. „Când pământul a căzut în ocean… a provocat o dislocuire verticală a apei, care a provocat valul uriaș”, a explicat Sam Taylor-Offord, seismolog. Același tip de cauză l-a avut și tsunamiul Maumere, din 1992, și Palu, din 2018.

Faptul că acest nou tsunami s-a petrecut în preajma sărbătorilor de Crăciun a evocat amintirea tsunamiului din Oceanul Indian din 26 decembrie 2004. În urma acelei catastrofe, 226.000 de oameni, din 14 ţări, au pierit, între aceștia 120.000 de indonezieni.