Combaterea Statului Islamic, în slow-motion

668

Gruparea ultraradicală Statul Islamic (SI) perseverează în ofensiva sa la graniţa cu Turcia. Coaliţia internaţională formată pentru înfrângerea combatanţilor extremiști se arată încă anemică în eforturile de contracarare. De ce?

Două atacuri sinucigașe cu mașină-capcană, lansate în nordul localităţii siriene Kobane de către gruparea ultraradicală Statul Islamic, au fost urmate de un atac pe toate fronturile din oraș. Combatanţii jihadiști luptă împotriva kurzilor, care încă deţin controlul asupra orașului. Scenă a unei vaste ofensive SI deja de o lună, orașul încă nu le cedează jihadiștilor controlul asupra zonei de la frontiera turco-rusă.

https://www.youtube.com/watch?v=Q4nfOOZFmeI

Duminică, armata americană a parașutat arme, muniţie și medicamente în tabăra combatanţilor kurzi. Coaliţia internaţională împotriva SI a efectuat, de la sfârștul lunii septembrie, circa 140 de raiduri contra poziţiilor SI din Kobane.

Însă, deși americanii au lăudat Turcia pentru decizia de a permite tranzitul luptătorilor kurzi din Irak către Siria, sentimentul general este că turcii încă fac doar eforturi minime în această luptă.

Un pas înainte, un pas înapoi

Săptămâna trecută, oficiali cu grad înalt în armatele a 22 de ţări s-au reunit la baza aeriană Andrews, în apropiere de Washington D.C., pentru a stabili o strategie integrată de combatere a SI. Prezenţa președintelui Obama la acea întâlnire trebuia să arate că America ia foarte în serios angajamentul de a înfrânge gruparea ultraradicală. Discursul liderului de stat a descris campania pe care coaliţia internaţională o conduce împotriva SI drept un proces progresiv, cu „perioade de înaintare, dar și de regres”.

Deocamdată, intervenţiile militare nu au făcut altceva decât să stagneze înaintarea trupelor SI. Martin Dempsey, președintele statului-major american, a atras atenţia, de pildă, că în lipsa intervenţiei cu elicoptere Apache (care a avut loc săptămâna trecută) SI ar fi avut „drum liber” la aeroportul din Bagdad. Această mică victorie nu a înlăturat însă pericolul ca SI să atace indirect orașul în zilele următoare.

Speranţele privind progresul în lupta contra SI sunt întunecate de conflictele de interese ale multora dintre membrii coaliţiei internaţionale — lucru care se reflectă în lipsa unor măsuri concentrate, spune Anthony Cordesman, reprezentant al think tank-ului Centre for Strategic and International Studies. Campania împotriva SI „a fost atât de mică în raport cu recentele conflicte, încât ar putea fi considerată nimic mai mult decât un minimum efort militar”, a mai spus Cordesman.

Reticenţa Turciei

Turcia este unul dintre actorii importanţi pe scena conflictului cu SI, datorită poziţionării sale geografice. Coaliţia dorește alierea Turciei cu Statele Unite, însă aceasta se menţie reticentă din pricina riscului de a avaria relaţiile cu statele vecine, care au constituit de-a lungul timpului ţinte pentru americani. Deocamdată, un progres major a fost acela că Turcia a autorizat trimiterea de soldaţi în Siria și Irak, chiar dacă, până acum, ţara nu a trimis niciun soldat în afara graniţelor sale.

Un alt mod în care Turcia ar putea ajuta ar fi să permită avioanelor americane să folosească baze aeriene turcești aflate în apropiere de Kobane, însă oficialii turci condiţionează acest acces cu intervenţia militară americană în Siria. Acuzând că sursa problemelor din Siria, inclusiv a existenţei Statului Islamic, este regimul Assad, președintele Erdogan a asigurat că Turcia va coopera pe deplin atunci când statele vor purcede la înlăturarea regimului dic­tatorului sirian.

Răspunsul președintelui turc în conflictul cu SI este văzut de analiști ca primul test major al abilităţilor sale de lider, într-un moment important pentru Turcia: anul electoral, care se va finaliza cu alegeri legislative în primăvară.

Turcia rămâne un potenţial aliat ale cărui mișcări sunt greu de anticipat și de înţeles, ceea ce face ca leadershipul asumat de SUA în combaterea SI să înainteze și mai greu decât o face deja. Problema este că această lentoare și progresele minime de până acum comportă riscuri mari. Şi costuri pe măsură.