Studiu: Băuturile dulci, parţial responsabile de 180.000 decese, pe an

415

Cercetătorii de la Harvard au prezentat la conferinţa Asociaţiei Americane a Inimii un studiu care leagă consumul de băuturi îndulcite de moartea a 180.000 de persoane pe an, la nivel global.

În total, 1 din 100 de cazuri de deces printre persoanele obeze, la nivel global, este cauzat de consumul unei cantităţi prea mari de băuturi îndulcite, au declarat cercetătorii în cadrul întâlnirii din New Orleans. Mexic conduce topul celor 35 de ţări analizate, urmată pe locul trei de către Statele Unite. Japonia, care înregistrează printre cele mai mici rate de consum ale acestor băuturi, are şi printre cele mai puţine decese legate de această cauză, pe ultimul loc clasându-se Bangladesh.

Folosind informaţii colectate ca parte a Global Burden of Diseases Study, din anul 2010, cercetătorii au determinat că 78% dintre aceste decese au avut loc în ţări cu venituri mijlocii şi mici. Dintre cazurile de deces din 2010, legate de consumul băuturilor îndulcite carbogazoase. Băuturilor pe bază de fructe şi a celor pentru sportivi, 132.000 au fost cauzate de diabet, 44.000 de boli cardiovasculare şi 6.000 de cancer, scrie USA Today.

Asociaţia Americană a Băuturilor Răcoritoare a criticat puternic studiul: „Acest abstract, care nici nu a fost revăzut şi nici publicat, este mai mult senzaţionalist, decât ştiinţific. Nu arată în niciun fel faptul că băuturile îndulcite cauzează boli cronice, precum diabet, boli cardiovasculare sau cancer, adevăratele cauze de deces ale subiecţilor”, citează CNN.

Autorii studiului şi alţi experţi nu sunt de acord cu acuzaţiile lor: „Ştim că un indice de masă corporală mare este asociat cu un risc crescut pentru boli cardiovasculare, diabet şi cancer”, a declarat Rachel Johnson, profesor de nutriţie, care nu a fost implicat în studiu. „Organismul nu detectează la fel de bine că stomacul este plin, atunci când consumăm astfel de băuturi. Aceasta este o explicaţie a motivului pentru care ele sunt asociate cu obezitatea”, a conchis profesorul.