Irakul se prăbușește sub insurecţia unor teroriști mai brutali decât al-Qaeda

741

Stare de urgenţă în Irak unde insurgenţii islamiști SIIL (Gruparea Stat Islamic în Irak şi Levant) au asediat teritorii extinse din nordul ţării, îndreptându-se hotărât spre Bagdad.

Ofensiva fulgerătoare demarată de rebeli la începutul săptămânii a prins guvernul irakian pe nepregătite și a îngrijorat aliaţii lui occidentali, după ce forţele de securitate irakiene și-au părăsit posturile și au fugit din calea insurgenţilor, odată cu locuitorii orșelor.

În doar câteva zile, combatanţii jihadiși au avansat îngrijorător în ocuparea teritoriilor din nord-vestul Irakului, dar și în nord-estul Siriei. Miniștri irakieni au recunoscut că situaţia din ţară este catastrofală, confirmând indirect că, la zece ani de la invazia americană, ţara este mai vulnerabilă și mai afectată de violenţă ca niciodată.

http://www.youtube.com/watch?v=Ih3I4_b8r5M

Ce vor teroriștii

Scopul SIIL este acela de a controla teritorii cât mai întinse, de a colecta taxe de la cei cuceriţi, și de a face dreptate impunând propriul ei cod moral.

Teroriștii și-au publicat acest cod pe unul dintre site-urile lor de propagandă. Documentul a fost preluat de Washington Post care a extras din el câteva puncte-cheie. De exemplu, interdicţia plasată asupra ţigărilor, drogurilor și alcoolului; încurajarea musulmanilor să se roage în grup; interdicţia, aplicată femeilor, de a părăsi „în mod nenecesar” locuinţa; interzicerea mormintelor și a pietrelor finerare.

Mai mult, legea talionului, în varianta coranică revine la putere prin intervenţia combatanţilor care spun că „celor care fură sau jefuiesc li se vor amputa membrele, iar oricine recurge la ameninţări sau şantaj va fi aspru pedepsit.”

Comunitatea internaţională ezită să intervină

De la Casa Albă, mesajul pentru irakieni este acela de a-și gestiona probemele intern, deși președintele SUA a afirmat joi că ia în calcul „toate opţiunile” de răspuns în faţa violenţelor. „Nu exclud nimic”, a spus Barack Obama, referindu-se la opţiunile de ajutor pe care le evaluează.

Mai mulţi parlamentari americani pun presiuni asupra președinţiei Statelor Unite pentru ca aceasta să autorizeze lovituri aeriene în vederea susţinereii armatei irakiene împotriva combatanţilor SIIL.

Consiliul de Securitate ONU a condamnat, joi, toate actele de terorism comise în Irak, unde combatanţi jihadişti continuă să avanseze către Bagdad, şi a făcut apel la un dialog urgent între toate părţile din această ţară.

Miercuri, SIIL a luat ostatici 49 de turci la consulatul Turciei din Mosul, printre care şi consulul şi membri ai forţelor speciale, precum şi 31 de şoferi de camion turci din această provincie. Ministrul turc de Externe a avertizat atunci că „vor exista represalii severe” dacă ostaticii vor avea de suferit.

Între timp, Iranul a reacţionat trimiţând două unităţi de trupe de elită din Garda Revoluţionară ar fi fost trimise să lupte în Irak împotriva insurgenţilor suniţi. Forţele speciale iraniene ar mai avea ca misiune protejarea Bagdadului și a orașelor sfinte șiite Karbala și Nadjaf. O eventuală intervenţie militară a americanilor ar genera o situaţie inedită în care SUA ar lupta cot la cot cu Iranul, în ciuda disensiunilor între cele două părţi. Iranul este însă nevoit să intervină, câtă vreme SIIL reprezintă cea mai mare provocare de securitate, dar și de putere, cu care Iranul se confruntă de la invazia americană din Irak în 2003.

Mai fanatici și mai cruzi decât al-Qaeda

SIIL a avansat dramatic nu doar în Irak, ci și în Siria, profitând de haosul politico-social din ambele ţări. Pe fondul frământărilor interne greu de gestionat politic, dar și datorită popularităţii negative a americanilor care au intervenit militar în Irak și Afghanistan, grupările islamiste extreme nu au avut decât de câștigat. SIIL este una dintre aceste grupări.

Organizaţia Statul Islamic în Irak şi Levant, care deţine între 3.000 şi 5.000 de luptători, este condusă de Abu Bakr al-Baghdadi, un fost comandant şi lider al-Qaeda. Însă SIIL este o grupare chiar mai fanatică, mai brutală și mai de temut decât al-Qaida. Ayman Zawahiri, liderul grupului al-Qaeda se află de mult timp într-o dispută cu Abu Bakr al-Baghdadi, căruia i-a transmis că obiceiul SIIL de a-și decapita oponenţi și de a posta online filmările atrocităţilor pe care le comit construiește o reputaţie negativă grupării al-Qaeda.

Cruzimea SIIL a fost din nou evidentă pe 8 iunie, când rebelii au crucificat trei tineri, într-un sat situat în apropiere de Aleppo, fiindcă ar fi cooperat cu rivalii lor.

Cea mai mare șansă la înfrângerea grupării ar putea-o constitui faptul că nu se bucură de popularitate în rândul irakienilor. Cei mai mulţi sirieni și cei mai mulţi irakieni suniţi nu doresc să fie conduși de extremiști, notează The Economist. Situaţia este însă agravată de faptul că cele două popoare par să aibă doar două opţiuni: ori să fie conduși de dictatori, ori să fie conduși de extremiști.