Epidemie de sinucideri în Europa

874

Dacă până la izbucnirea crizei economice a fost observat un trend descendent în rata sinuciderilor din Europa, din 2007 a crescut numărul persoanelor care au ales să își pună capăt vieţii, potrivit unui studiu publicat în British Journal of Psychiatry. Datele sugerează, totodată, că această situaţie tragică poate fi evitată.

Din 2007 și până în 2009 numărul sinuciderilor înregistrate în 24 de ţări din Europa a crescut cu 6,5 procente, au descoperit experţii de la Universitatea Oxford. Tendinţa de creștere a ratei sinuciderilor în perioada 2007-2010 a fost prezentă însă și în Canada și Statele Unite.

„A fost observată o creștere substanţială a sinuciderilor în timpul recesiunii, mai mare decât am fi putut anticipa pe baza trendurilor anterioare”, a declarat coordonatorul studiului, dr. Aaron Reeves. Potrivit datelor, criza financiară a crescut numărul acestor cazuri cu cel puţin 10.000 în Europa, Canada și SUA.

În urma studiului a reieșit faptul că cei mai importanţi factori de risc ce au condus la creșterea ratei sinuciderilor asociate recesiunii au fost datoriile, pierderea locului de muncă și a locuinţei.

Experţii cred însă că acest trend poate fi evitat. „Studiul arată că înmulţirea sinuciderilor nu a fost observată peste tot, așa că în timp ce recesiunile vor continua să lovească, ele nu provoacă întotdeauna autovătămare”, adaugă dr. Reeves.

În acest sens sunt oferite drept exemplu Suedia, Finlanda și Austria. În ciuda creșterii ratei șomajului pe fondul crizei globale, cele trei ţări nu au înregistrat o înmulţire a numărului de sinucideri în perioada de criză. Mai mult, în Austria a fost observat un trend descendent în ceea ce privește rata sinuciderilor, în ciuda creșterii numărului de șomeri. Specialiștii susţin că riscul de sinucidere poate fi redus printr-o investiţie în programele de asistenţă pentru șomeri, de 100 de dolari pe cap de locuitor.

Trendul observat în cadrul studiului au fost confirmat și de Beth Murphy, care lucrează la asociaţia de caritate Mind din Anglia. Aceasta susţine că a observat cum din 2008, linia telefonică de informaţii a organizaţiei a fost din ce în ce mai des apelată de persoane „îngrijorate de impactul banilor și a șomajului asupra sănătăţii lor mintale. (…) Unele persoane pot experimenta dificultăţi în a face faţă acestor factori, astfel încât sinuciderea poate părea singura opţiune”, citează BBC.

„Șomajul, lipsa siguranţei la locul de muncă și alţi factori asociaţi recesiunii au legătură cu un nivel scăzut al sănătăţii mintale și cu sinuciderea”, a declarat Andy Bell, de la Centrul pentru Sănătate Mintală. De aceea, el sugerează că rezultatele ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru îmbunătăţirea serviciilor de îngrijire și a personalului medical în scopul prevenirii, dar și identificării celor expuși riscului de a-și face rău.