Mii de femei irakiene, traficate şi exploatate sexual

647

Combinaţia dintre corupţie, tabuuri religioase şi culturale şi lipsa de interes a autorităţilor a făcut ca mii de fete şi femei irakiene să devină victime ale traficului de fiinţe umane, în perioada scursă de la începutul războiului din Irak, în 2003.

Un raport britanic realizat de organizaţia neguvernamentală „Social Change for Education" arată că, între 2003 şi 2007, peste 4.000 de femei irakiene au căzut pradă traficului uman şi reţelelor de prostituţie.

Studiul relevă că fete cu vârste între 10 şi 12 ani au fost trimise în Siria, Iordania, Liban, Emiratele Arabe şi Arabia Saudită pentru a fi exploatate sexual. O altă parte dintre fete au fost păstrate în Bagdad, fiind exploatate în bordeluri şi cluburi de noapte, informează CNN.

Odată ajunse în mâinile traficanţilor, viaţa victimelor s-a transformat într-un coşmar continuu. Shada, una dintre victime, a povestit cum a fost lăsată de propriul tată la graniţa cu Siria. De acolo a ajuns în Damasc, unde a fost violată de 5 bărbaţi, iar apoi a fost vândută unei femei care a obligat-o să se prostitueze.

Numărul femeilor trimise „la produs" în Siria ajunge la 50.000, potrivit unor estimări ale organizaţiei Amnesty International.

Deşi anumite organizaţii neguvernamentale se străduiesc să schimbe situaţia femeilor din ţările arabe, guvernele acestor state blochează accesul presei, respingând ideea creării unor centre de îngrijire a sănătăţii şi de sprijin psihologic pentru victimele exploatării sexuale.

Houzan Mahmoud, membră a Organizaţiei pentru Libertatea Femeii în Irak, a declarat că această problemă persistă deoarece există o mare cerere pe piaţă, iar profitul obţinut din traficul de persoane şi exploatare sexuală nu este deloc de neglijat.

(Foto: Dreamstime)