Zeci de mii de irakieni îşi așteaptă moartea în munţi

769

Zeci de mii de membri ai minorităţii yazidi, majoritatea femei şi copii, s-au refugiat în munţii din nord-vestul ţării, unde riscă să fie omorâţi de jihadişti sau să moară prin deshidratare.

Potrivit mai multor organizaţii ONU, cel puţin 40.000 de yazidi s-au refugiat în 9 zone de pe muntele Sinjar, loc în care, potrivit legendelor locale, a ancorat Arca lui Noe după retragerea apelor. Alte 130.000 de persoane s-au refugiat în provinciile Dohuk şi Irbil din Kurdistan. Sâmbătă, după ocuparea oraşului Sinjar de către jihadişti, acesta a rămas aproape gol, cu doar 25.000 de locuitori din cei 300.000 pe care îi avea înainte, notează The Guardian.

„Ni s-a spus că ori ne convertim, ori ne vom pierde capetele”, spunea Khuldon Atyas, care a rămas în oraş să păzească recolta familiei. Şi ceea ce este cel mai tragic este că nimeni nu le vine în ajutor, după cum reiese din declaraţiile lui. Nafi’ee, una dintre persoanele care se adăpostesc în munţi, spunea că situaţia este dramatică, au puţină hrană, puţină muniţie şi puţină apă.

„Avem doar o bucată de pâine pentru 10 persoane. Trebuie să mergem 2 km pentru a găsi apă.”

Tensiunea, deshidratarea, foamea şi oboseala la care sunt supuşi refugiaţii sunt peste măsură. Presa locală informa că deja au murit zeci de copii şi vârstnici din cauza deshidratării şi alţii îi vor urma, dacă nimeni nu va lua măsuri pentru a-i ajuta, relatează smh.com.au. Se pare că marţi, autorităţile irakiene ar fi trimis un elicopter în zonă care le-ar fi furnizat apă refugiaţilor, însă „dacă acest lucru într-adevăr s-a întâmplat”, spunea un reprezentant al uneia dintre cele mai mari organizaţii umanitare, „ajutorul oferit nu este decât o picătură într-un ocean”.

Minoritatea yazidi este adepta unei religii care combină islamismul cu nişte crezuri persane păgâne, fiind considerată o erezie de către musulmanii suniţi. Aceştia îi consideră „adoratorii diavolului” pe cei aproape 600.000 de membri yazidi din Irak, motiv pentru care i-au persecutat timp de secole, notează washingtonpost.com.

„Balanţa se înclină în favoarea lor”, afirma dr. Hisham al-Hashimi, expert în această dispută, referitor la ultimele ofensive ale grupării teroriste ISIS. „Nu vor ajunge la barajul de lângă Mosul, dar Haditha, oraşul care găzduieşte cele mai importante centrale electrice şi hidraulice din Irak, va fi foarte greu de apărat. Se află foarte aproape de aeroportul din Bagdad şi, dacă pătrund în perimetrul acestuia, chiar printr-un atac simbolic, acest lucru va fi o doză de curaj pentru ei.”

Militarii kurzi, aşa-numitele trupe peshmerga, considerate o forţă de luptă formidabilă, apărau oraşul Sinjar, dar au fost forţaţi de către ofensiva ISIS să se retragă. Ei au recunoscut că forţele lor au fost depăşite de puterea jihadiştilor, care folosesc arme grele din bazele armatei irakiene pe care le-au cucerit.