Drapelul britanic a căzut la Teheran

76

Sediul misiunii diplomatice britanice la Teheran a fost vandalizat de manifestanţi, gestul stârnind reacţii dure la cele mai înalte niveluri, inclusiv din partea Consiliului de Securitate al ONU care a cerut Iranului să respecte „principiul inviolabilităţii reşedinţelor diplomatice".

Incidentele au survenit în urma unui protest la care au participat cca 1.000 de persoane care s-au strâns în faţa sediului ambasadei Marii Britanii, cerând trimiterea acasă a ambasadorului britanic. Protestul început paşnic a degenerat în violenţe. Protestatarii au aruncat cu pietre, au spart uşa ambasadei şi au devastat birourile.

O serie de documente din incinta ambasadei au fost arse, iar drapelul Marii Britanii a fost înlocuit cu acela al Iranului. Protestatarii au strigat „Moarte Angliei!"

Marea Britanie a reacţionat imediat, avertizând că atacul asupra ambasadei sale va avea „consecinţe serioase". Premierul David Cameron a catalogat atacul ca fiind „scandalos şi lipsit de justificare", cerând autorităţilor iraniene să asigure securitatea personalului ambasadei.

Londra le-a sugerat cetăţenilor săi din Iran să nu îşi părăsească locuinţele şi să „adopte un profil discret" până când tensiunile se vor linişti.

Ministerul de Externe iranian şi-a exprimat regretele în legătură cu atacul asupra ambasadei britanice şi a anunţat că a cerut autorităţilor să adopte „măsurile necesare".

Reacţii au venit şi de la Casa Albă, preşedintele Barack Obama declarând că este „profund îngrijorat" de faptul că autorităţile iraniene au permis să se întâmple aşa ceva. „Faptul că protestatarii au fost capabili să ocupe ambasada şi să o incendieze este un indicator al faptului că guvernul iranian nu îşi ia în serios obligaţiile internaţionale", a subliniat Obama.

Cu o zi înainte de atacul asupra ambasadei britanice, ayatollahul Khamenei a criticat Marea Britanie, identificând-o cu un simbol al aroganţei imperiale occidentale. Ayatollahul a acuzat Marea Britanie că are în spatele său o întreagă istorie „de umilire a naţiunilor, de distrugere a moştenirii culturale şi a civilizaţiilor şi de acaparare a resurselor acestora".

Atacul public al lui Khamenei a venit la scurt timp după ce comunitatea internaţională, în frunte cu Statele Unite, au impus noi sancţiuni Iranului, în încercarea de a determina autorităţile de la Teheran să renunţe la programul său nuclear.

Surse: CNN, New York Times