Iranul renunţă la programele de contracepţie

8

Conducătorul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că serviciile contraceptive pe care le oferă sistemul de sănătate sunt „greşite", iar programele de planificare familială au fost scoase din bugetul pe acest an, într-o încercare de a evita o populaţie îmbătrânită.

Nu se ştie dacă această măsură va fi suficientă pentru ca populaţia să crească. Economia Iranului se confruntă cu nenumărate probleme, precum sancţiunile internaţionale pentru programul nuclear, inflaţia şi rata mare de şomaj. Mulţi tineri, în special în Teheran şi alte oraşe mari, amână căsătoria sau sarcina din cauza acestor nesiguranţe.

Abbas Kazemi, portar la o clădire de birouri, spune că nu îşi permite să aibă mai mult de doi copii, deoarece cu un salariu de 220 de dolari pe lună trebuie să îşi întreţină soţia, cei doi copii şi părinţii, care sunt bătrâni, relatează USAToday.

Jurnalistul Ali Reza Khamesian este de părere că măsurile anunţate ar putea fi şi o încercare de a trimite lumii mesajul că Iranul nu este afectat de sancţiunile impuse pentru programul nuclear, despre care Vestul crede că este folosit pentru a produce arme, şi nu energie.