Oamenii de știinţă vor să inventeze „mâncarea inteligentă”

71

Nutriţioniștii ar putea avea, în curând, un nou aliat în lupta împotriva obezităţii: mâncarea inteligentă, care îi spune celui care o consumă când s-a săturat.

O echipă de cercetători olandezi lucrează la dezvoltarea unei substanţe care, odată adăugată în mâncare, să îi ajute pe cei care mănâncă să nu mai consume hrană peste nivelul necesar stomacului lor. Sistemul pe baza căruia ar funcţiona această substanţă ar imita semnalele pe care intestinele noastre le trimit la creier atunci când suntem sătui.

„Știm că substanţele nutritive interacţionează cu celulele din intestin, care trimit substanţe chimice mesagere – hormoni – la creier, pentru a da semnalul de 'stomac plin'," a explicat endocrinologul Jens Holst de la Universitatea de stat din Copenhaga, Danemarca.

Holst a descoperit o moleculă în intestin, numită GLP-1, care acţionează asupra regiunii din creier responsabilă de apetit. Holst lucrează acum într-un program finanţat de UE, Full4Health, pentru a afla exact cum îi transmite intestinul creierului senzaţia de saţietate.

În prezent se știe că există numeroși hormoni ai saţietăţii, a declarat coordonatorul proiectului, Julian Mercer, cercetător în domeniul obezităţii la Universitatea Aberdeen din Marea Britanie. Echipa speră să descopere substanţa nutritivă care declanșează emiterea semnalelor de saţietate și să o includă în mâncarea „inteligentă", care ar avertiza consumatorul că este sătul.