Pentru al treilea an consecutiv, Japonia este lider în Henley Passport Index, clasamentul mondial al pașapoartelor, realizat în funcţie de numărul destinaţiilor la care posesorii lor pot avea acces fără viză prealabilă. Astfel, japonezii pot călători în 191 de ţări, dar prea puţini văd în această libertate un privilegiu. De fapt, mai puţin de un sfert dintre japonezi au pașaport, acesta fiind cel mai mic procent înregistrat în statele G7.
În timp ce Japonia conduce pentru al treilea an clasamentul, Singapore se plasează pe locul 2, cetăţenii săi fiind liberi să călătorească fără vize în 190 de ţări. Pe locul 3 se află Coreea de Sud, împreună cu Germania, cetăţenii ambelor ţări având posibilitatea de a ajunge în 189 de locuri în lume. Locul 4 este revendicat de Finlanda și de Italia (scor 188), iar pe locul 5 se clasează Danemarca, Luxemburg și Spania, fiecare cu un scor de 187.
Pașaportul românesc oferă acces fără viză prealabilă spre 172 de destinaţii de pe glob, România plasându-se pe locul 17 al clasamentului, în urma Poloniei (scor 176), Estoniei (179), Sloveniei (180) sau Ungariei (181). Pe ultimul loc al clasamentului se află Afganistanul, cetăţenii săi fiind liberi să viziteze fără viză doar 26 de destinaţii.
„Prezenţa ţărilor asiatice în partea superioară a clasamentului este un argument clar în favoarea politicilor deschise și a introducerii acordurilor comerciale reciproc avantajoase. În ultimii ani, am văzut că lumea se adaptează mobilităţii, care a devenit o condiţie permanentă a globalizării. Ultimele clasamente arată că ţările care îmbrăţișează această realitate sunt înfloritoare, cetăţenii lor bucurându-se de un pașaport tot mai puternic și de beneficiile care vin odată cu acesta”, a declarat Christian H. Kälin, președintele Henley & Partners.
Se poate vorbi de o corelaţie puternică între libertatea de a călători și alte tipuri de libertăţi, subliniază cercetători de la Universitatea Syracuse și Universitatea din Pittsburgh. „Există o corelaţie distinctă între libertatea vizelor și libertatea investiţiilor, de exemplu. (…) Ţările cu o libertate mai mare a investiţiilor au, în general, pașapoarte mai puternice. State europene precum Austria, Malta și Elveţia arată clar faptul că un mediu favorabil afacerilor propulsează statele spre un scor ridicat în clasamentul pașapoartelor. De asemenea, folosind Indexul libertăţii umane, am constatat că există o corelaţie puternică între libertatea personală și libertatea de a călători”, spun cercetătorii Uğur Altundal și Ömer Zarpli.
Deși deţin cel mai puternic pașaport din lume, japonezii sunt totuși prea puţin interesaţi să profite de acest lucru. Doar 23% dintre japonezi deţin pașaport, cel mai mic procent din rândul statelor din G7. În schimb, 44% dintre americani aveau pașaport în 2019, cu 17 procente mai mult decât acum 12 ani.
Atunci când călătoresc, japonezii aleg destinaţii apropiate de casă, precum Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong și Macao. Numărul celor care călătoresc în străinătate a crescut totuși, deși foarte lent, ajungând la 19 milioane în 2018 (în 2012 s-a atins pragul de 18 milioane pentru prima dată, dar până în 2015, numărul celor care vizitează destinaţii din afara ţării a fost în scădere), în condiţiile în care ţara are aproximativ 127 de milioane de locuitori.
Un articol din Japan Times oferă o explicaţie pentru apetitul foarte mic al japonezilor pentru călătoriile în străinătate. Barierele lingvistice, lipsa abilităţilor de comunicare și salariile care stagnează se numără printre motivele reticenţei de a călători avansate de unii experţii. Și modul de viaţă din Japonia este atât de diferit de cele din alte zone ale lumii, încât turiștii care vin aici spun că au impresia că e vorba de un loc de pe altă planetă. Se poate presupune că și japonezii au impresii similare atunci când vizitează culturi diferite.
Ar putea exista însă și explicaţiii mai simple, scrie Japan Times. Cel mai bine vândut ghid de călătorie japonez, Chikyu no arukikata („Cum să călătorești în jurul lumii”), care are 8 milioane de exemplare publicate, alocă un spaţiu foarte generos pericolelor pe care le prezintă voiajul și prezintă celelalte ţări ca fiind semnificativ mai nesigure decât Japonia, iar pe japonezi ca pe o ţintă probabilă a infractorilor. Știrile din media întăresc această percepţie, că japonezii pot deveni ușor victime atunci când se aventurează să călătorească în străinătate.
Pe de altă parte, Japonia atrage din ce în ce mai mulţi turiști, având reputaţia unei ţări foarte sigure (Tokyo și Osaka sunt incluse frecvent în clasamentul celor mai sigure orașe din lume). Potrivit unui raport recent, numărul celor care vizitează Japonia a crescut cu 250% între 2012 și 2017.