Cercetătorii britanici au dezvoltat un test care diagnostichează infecţiile urinare în 25 de minute

78

Un test realizat cu ajutorul camerei unui smartphone poate diagnostica infecţiile de tract urinar (ITU) în 25 de minute, potrivit unui studiu publicat luna trecută în revista Biosensors and Bioelectronics. Tehnologia creată de cercetătorii de la Universitatea Bath, Marea Britanie, va fi foarte utilă în ţările în curs de dezvoltare, unde infecţiile de acest gen sunt foarte răspândite.

Testul poate identifica bacteria Escherichia coli (E. Coli) în probele de urină. Bacteria este prezentă în 80% dintre cazurile de infecţii de tract urinar, necesitând tratament cu antibiotice. În general, probele de urină sunt testate în laborator pentru a confirma prezenţa infecţiei urinare, iar rezultatele vin în câteva zile. În aceste condiţii, potenţialele ITU sunt tratate cu antibiotic în ţările sărace, iar rezultatul se poate traduce în dezvoltarea rezistenţei la antibiotice, care a devenit deja o problemă de sănătate la nivel global. Pe lângă faptul că este rapid și înlătură posibilitatea prescrierii antibioticelor în cazuri nenecesare, noul test este și mai ieftin decât opţiunile bazate pe analizele de laborator.

„Testul este mic şi portabil – aşadar are un potenţial major pentru a fi utilizat în medii de îngrijire primară şi în ţările în curs de dezvoltare. Sperăm că, oferindu-le profesioniştilor din domeniul medical capacitatea de a include sau exclude posibilitatea anumitor afecţiuni, îi ajutăm să trateze mai rapid pacienţii şi să ia decizii mai bune în ceea ce priveşte prescrierea antibioticelor”, a declarat dr. Nuno Reis de la Departamentul pentru Inginerie Chimică al Universităţii Bath, care a coordonat dezvoltarea testului.

Reis a explicat că Marea Britanie și alte ţări dezvoltate au făcut deja trecerea spre descentralizarea diagnosticelor, reducând volumul de lucru al laboratoarelor și oferind medicilor instrumente pentru a stabili diagnostice cât mai exacte, într-un timp mai scurt și cu costuri mai mici. „Nu vorbim despre înlocuirea serviciilor de diagnosticare centralizate, ci de oferirea unui prim punct de contact cu instrumente rapide și accesibile, pentru a sprijini prescrierea corectă a antibioticelor și pentru a evita utilizarea lor excesivă”, a precizat Reis.

Testul se efectuează prin trecerea unei mostre de urină printr-o micro-bandă de plastic care conţine un anticorp capabil să recunoască celulele bacteriei E. Coli. Dacă bacteria este prezentă, anticorpii din reactivi aderă la acesta și nu-i dau voie să treacă prin secţiunea benzii de plastic. Se adaugă apoi o enzimă care determină schimbarea culorii, care este detectată de o cameră de smartphone. Sistemul este capabil să măsoare și concentraţia de E. Coli din eșantion prin analizarea unei imagini realizate de aparatul foto.

Până în prezent, organsime precum Administraţia Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite (FDA) nu au aprobat tehnicile care folosesc telefoanele, din pricina temerilor că testele ar putea fi folosite greșit în mediile din afara laboratorului, dar și că actualizarea software a telefonului ar putea afecta exactitatea testului.

Cercetătorii intenţionează să perfecţioneze testul pentru a depista și alte bacterii și concentraţia acestora, facilitând astfel prescrierea corectă a antibioticelor.

Smartphone-ul rezolvă una dintre cele mai mari probleme ale descentralizării diagnosticului, deoarece capabilităţile lor sunt de fapt foarte sofisticate în anumite condiţii. Ele sunt la fel de funcţionale ca scanerele sofisticate, care au fost disponibile doar în laboratoare până acum”, susţine dr. Reis.