FOTO: Coreea de Nord se pregăteşte de lansare

9

Oficiali ai Coreii de Nord au declarat luni, că partidul de guvernământ ar putea organiza o conferinţă specială pe 11 aprilie, susţinând puterea tânărului său lider, chiar înainte de o aniversare importantă şi lansarea planificată a unei rachete cu rază lungă.

Oficiali ai Coreii de Nord au declarat luni că partidul de guvernământ ar putea organiza o conferinţă specială pe 11 aprilie, susţinând puterea tânărului său lider, chiar înainte de o aniversare importantă şi de lansarea planificată a unei rachete cu rază lungă.

Pregătirile pentru decolarea prevăzută între 12 şi 16 aprilie sunt mai avansate decât se credea, a raportat un site de specialitate din SUA, citând o nouă fotografie prin satelit, relatează AFP.

O analiză a imaginilor furnizate luni la Associated Press de către Institutul SUA-Coreea, de la Şcoala de Studii Internaţionale Avansate Johns Hopkins arată că Phenianul „a întreprins pregătiri mai ample pentru lansarea rachetei, decât se credea anterior". Imaginile au fost luate miercuri.

Noi imagini prin satelit ale un sit de lansare de rachete din Coreea de Nord arată o remorcă radar mobilă şi rânduri de ceea ce par a fi rezervoare de combustibil goale, dovezi de pregătire pentru ceea ce Washington crede că este o acoperire pentru un test de rachetă cu rază lungă.

Coreea de Nord susţine ce racheta va pune un satelit pe orbită, mişcare paşnică pe care Statele Unite, Coreea de Sud si alte naţiuni o văd ca pe un pretext pentru un test de rachetă cu rază lungă, interzis de către Naţiunile Unite.

Oficialii nord coreeni au dezvăluit acest plan la doar două săptămâni după anunţarea unui acord cu Statele Unite ale Americii. Aceasta a fost de acord să suspende operaţiunile de îmbogăţire a uraniului de la Yongbyon şi să impună un moratoriu privind testele de rachete cu rază lungă şi testele nucleare, în schimbul a 240.000 de tone de ajutor alimentar american.

Washington a declarat săptămâna trecută că au fost suspendate planurile de începere a livrărilor de produse alimentare, din cauza refuzului Coreii de Nord de a renunţa la planul de lansare a rachetei.