A fost inventat un plastic care „sângerează” și se reface singur

44

Cercetătorii de la Universitatea Southern Mississippi au prezentat, lunea trecută, în cadrul conferinţei Societăţii Chimiştilor Americani, plasticul care imită pielea şi care se vindecă singur atunci când este tăiat sau zgâriat, informează site-ul The register.

Cercetătorii de la Universitatea Southern Mississippi au prezentat lunea trecută, în cadrul conferinţei Societăţii Chimiştilor Americani, plasticul care imită pielea şi care se vindecă singur atunci când este tăiat sau zgâriat, informează site-ul The register.

În plus, plasticul poate mima până şi sângerarea pentru a anunţa o defecţiune. Atunci când plasticul se crapă sau se sparge, legăturile dintre molecule se rup şi apar fisurile vizibile din material. Cercetătorii americani au reuşit să schimbe structura materialului pentru a produce o schimbare de culoare în locul zgârieturii, adică o pată roşie.

Cât priveşte capacităţile de regenerare, procesul este determinat de lumina solară şi de aciditatea (PH) mediului înconjurător. Astfel, în prezenţa luminii naturale sau a celei artificiale, a PH-ului acid sau a schimbărilor de temperatură, legăturile dintre molecule se refac şi se reuşeşte estomparea culorii roşii de la locul zgârieturii.

Oamenii de ştiinţă au declarat că materialul poate furniza suprafeţe care se „vindecă" singure pentru o multitudine de produse începând de la telefoanele mobile şi laptopuri până la maşini.