ONU estimează o foamete în Coreea de Nord

200

ONU a raportat că 6 milioane de persoane din Coreea de Nord, aproape un sfert din populaţia ţării, au urgentă nevoie de alimente și asistenţă internaţională, informează FoxNews.

Raportul vine în urma unor evaluări făcute în februarie și martie, după o secetă de vară și o iarnă cruntă, care, conform ONU, „au lăsat ţara extrem de vulnerabilă unei crize alimentare." Nevoile estimate sunt de 430.000 de tone de alimente, în condiţiile în care sistemul public de distribuţie al hranei ar putea intra în colaps undeva între lunile mai și iulie.

Evaluările raportului au fost făcute la cererea autorităţilor nord-coreene, de către agenţiile ONU: World Food Program, Food and Agriculture Organization și UNICEF. Au fost vizitate 40 de regiuni, în 9 din cele 11 provincii. Alte agenţii nonguvernamentale americane au raportat ca fiind deja prezentă o criză a alimentelor și un nivel alarmant de malnutriţie la copii.

Informaţia ar putea pune presiune pe SUA să reia programul umanitar de ajutor cu hrană. Programul a fost întrerupt în 2009, după ce grupuri private care monitorizau distribuţia alimentelor au fost expulzate de autorităţile nord-coreene. Furnizorii programului se tem că alimentele donate nu vor ajunge la populaţia înfometată, femei, copii și bătrâni, ci la armată. În ultima perioadă, tensiunile militare și politice pe tema acţiunilor militare, nucleare sau ale drepturilor omului au dus la izolarea masivă a Coreei de Nord.