SUA suspendă ajutoarele de hrană pentru Coreea de Nord

98

Americanii au luat această decizie din cauza încălcării tratatului cu privire la lansarea rachetei ce va celebra 100 de ani de la naşterea fondatorului statului Coreea de Nord, Kim Ir-sen.

În timp ce Coreea de Nord susţine că intenţionează să lanseze această rachetă pentru a pune pe orbită un satelit de observaţie cu scop civil, SUA şi Coreea de Sud afirmă că lansarea este doar un pretext pentru un test cu rachetă balistică de rază lungă, încălcând astfel rezoluţiile ONU, informează Reuters.

Folosirea une rachete balistice este o violare a Rezoluţiei de Securitate ONU din 1874, iar lansarea ar însemna şi violarea acordului semnat în luna februarie a acestui an, prin care nord-coreenii au fost de acord să renunţe la programul nuclear în schimbul unor ajutoare de hrană.

Site-ul GlobalSecurity.org a publicat câteva imagini din satelit de la locul lansării, baza spaţială din Tongchang-dong. Un oficial american a menţionat că există semne clare că nord-coreenii se pregătesc de lansare.

Decizia de a opri ajutoarele de hrană va lăsa milioane de nord-coreeni săraci fără niciun sprijin, dar oficialii americani subliniază că programul nu a fost anulat, ci doar suspendat. Nord-coreenii vor primi ajutoarele de hrană imediat ce lansarea rachetei de la mijlocul lunii aprilie va fi anulată.