Evanghelicii ruși, sancţionaţi de stat pentru activitate misionară

975

După Martorii lui Iehova, neoprotestanţii evanghelici din Rusia sunt grupul religios cel mai des sancţionat în baza legii care interzice activitatea misionară pe teritoriul ţării.

Peste jumătate dintre cazurile considerate încălcări ale legii au vizat anul trecut creștini neoprotestanţi din Alianţa Evanghelică. Dintre cele 159 de persoane și organizaţii puse sub acuzaţie, 50 aparţineau cultului penticostal și 39 erau baptiste, arată o analiză a Forum18, o agenţie de știri specializată în domeniul libertăţii religioase în Rusia și ţările învecinate ei.

Anul acesta, notează Christianity Today, autorităţile ruse au întrerupt un serviciu divin al unei biserici baptiste și l-au acuzat pe pastorul în vârstă de 71 de ani că desfășoară activităţi misionare ilicite. În ianuarie, doi baptiști au fost arestaţi pentru că discutau despre religia lor într-o staţie de autobuz.

Legile Yarovaya, care au intrat în vigoare în anul 2016, le interzic rușilor să invite persoanele de altă confesiune să li se alăture în credinţă. Orice tentativă în acest sens, fie ea online sau chiar în locuinţe private, este în afara legii, cu excepţia cazului în care persoanele respective deţin un aviz guvernamental obţinut prin intermediul unei organizaţii religioase înregistrate de stat. Chiar și acestea însă pot desfășura activităţi de evanghelizare doar în anumite biserici și locuri religioase.

Evanghelicii spun că, deși mulţi creștini din afara Bisericii Ortodoxe Ruse majoritare acordă mare atenţie restricţiilor legale, cei acuzaţi că nu le respectă ajung invariabil să plătească amenzi usturătoare, care variază de la 5.000 de ruble, sau 75 de dolari, individual, la 50.000 de ruble, sau 750 de dolari, pentru organizaţii.

„Credincioșii se tem să le transmită oamenilor Cuvântul lui Dumnezeu pentru că se tem de amenzi”, a declarat Vladimir Ozolin, avocatul Uniunii Penticostale, pentru Forum18. „Mai mult decât oricând, agenţiile de aplicare a legii consideră orice activitate a bisericii ca fiind activitate misionară, ceea ce cu siguranţă nu este adevărat.”

În cazul unora dintre creștinii acuzaţi, afișarea unei plăcuţe cu numele întreg al organizaţiei, pentru a respecta o lege, a fost considerată de autorităţi ca fiind o încălcare a altei legi. Marea majoritate a lăcașelor de cult protestante activează în cadrul unor proprietăţi rezidenţiale fiindcă legea limitează abilitatea bisericilor de a închiria sau de a cumpăra teren pe persoana juridică a cultului.

În urmă cu doi ani, mișcarea religioasă Martorii lui Iehova a fost declarată „organizaţie extremistă” și pusă pe același loc cu gruparea militantă Stat Islamic și cu mișcările neonaziste, în ciuda faptului că Martorii lui Iehova sunt cunoscuţi drept pacifiști. Curtea Supremă a susţinut însă că Martorii lui Iehova promovează „exclusivitatea și supremaţia” credinţelor lor. Ofensiva împotriva Martorilor a avut loc în contextul unei campanii mai ample a statului rus împotriva „religiilor străine”, pe fondul tensiunilor cu Occidentul privind Siria și Ucraina.

Se estimează că în Rusia trăiesc circa 175.000 de membri ai Martorilor lui Iehova, mulţi convertiţi după prăbușirea blocului sovietic, în 1991. Circa 5.000 au fugit din ţară în 2017, când Curtea Supremă a decis să scoată în afara legii grupul religios.

În anul 2016, președintele Vladimir Putin a validat o lege vag alcătuită împotriva extremismului și terorismului. Această lege incriminează activităţile misionare întreprinse în Rusia de grupuri precum Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Ultimele Zile (Biserica Mormonă), Biserica Baptistă și Martorii lui Iehova.

Niciun articol afișat