UE consumă 20% din resursele planetei, deși constituie 7% din populaţia lumii

183

Deși nu reprezintă decât 7% din populaţia planetei, cetăţenii Uniunii Europene consumă 20% din resursele naturale ale acesteia, potrivit celui mai recent raport WWF și datelor Global Footprint Network. În strânsă legătură cu acest consum sunt fenomenele meteo extreme resimţite din ce în ce mai des pe continent. Reprezentanţii organizaţiei afirmă că o soluţie viabilă ar putea fi reducerea emisiilor nete ale UE la zero, până în anul 2040.

Pentru a acoperi necesarul de resurse naturale consumat în prezent de UE, am avea nevoie de 2,8 planete, susţin reprezentanţii WWF într-un comunicat de presă, prin care atrag atenţia că acest necesar este chiar peste media mondială, care este de aproximativ 1,7 planete și, evident, depășește ceea ce ar fi sustenabil.

Începând cu anii 1970, cerem de la Pământ mai multe resurse decât acesta poate genera într-un an și ne afundăm și mai mult în datorii pe care nu le vom putea achita vreodată, spun cei de la WWF, în contextul în care, de la an la an, ziua în care terminăm resursele naturale ale Pământului și începem să consumăm din resursele generaţiilor viitoare vine tot mai repede. Dacă, în 2017, această zi a fost înregistrată la 1 august, anul acesta, Earth Overshoot Day a fost înregistrată la 10 mai.

Pierderea biodiversităţii, defrișările, diminuarea drastică a stocurilor de pește, deficitul de apă, eroziunea solului, poluarea aerului și schimbările climatice care duc la fenomene meteorologice extreme mai frecvente, cum ar fi secetele, inundaţiile și incendiile sălbatice, sunt doar câteva dintre modurile în care omenirea abuzează de resursele planetei.

Plata pentru acest consum iraţional vine și sub forma tensiunilor pentru resurse care degenerează în conflicte, din cauza inegalităţilor socioeconomice.

În pofida unor mari variaţii ecologice între ţările UE, niciuna dintre ele nu funcţionează la un nivel sustenabil, se arată în cel mai recent raport WWF – „Living Beyond Nature’s Limits” (Consumând peste limitele naturii).

Deși motivele invocate pentru actualul consum sunt de natură economică, specialiștii în ecologie spun că politicile durabile ar putea spori semnificativ economia UE, prin investiţii, inovare mai rapidă, economii privind costurile și prin crearea de locuri de muncă noi.

De exemplu, spun activiștii WWF, atingerea nivelului zero al emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050 ar duce la creșterea PIB-ului cu 2%, la creșterea ocupării forţei de muncă, la beneficii pentru sănătate în valoare de 200 de miliarde de euro pe an și la economisirea a 2-3 trilioane de euro prin renunţarea la importurile de combustibili fosili.