Rusia a intrat oficial în recesiune

372

Economia Rusiei s-a contractat cu două procente în primul trimestru al acestui an, aceasta fiind prima scădere înregistrată din anul 2009 încoace.

Sancţiunile aplicate Rusiei de către comunitatea internaţională, din cauza imixtiunii în Ucraina și a anexării ulterioare a Crimeei, au afectat economia rusească mai mult decât ieftinirea petrolului, care oricum a diminuat mult veniturile din exporturi.

Potrivit prim-ministrului rus Dmitri Medvedev, Rusia a înregistrat pierderi de 25 de miliarde de euro, echivalentul a 1,5% din PIB, din cauza sancţiunilor internaţionale. Iar suma s-ar putea dubla, chiar tripla, până la sfârșitul acestui an.

Pierderile provocate de restricţiile impuse sunt semnificative, nu ascundem asta. Nu există practic niciun sector economic să nu fie afectat de unele dintre măsurile politice, de la sectorul financiar şi limitarea accesului la credite externe şi până la importurile de tehnologie”, a arătat premierul, citat de Mediafax.

Medvedev a încercat să păstreze totuși o notă de optimism, spunând că situaţia economică a Rusiei a fost mai rea în anul 2009, când PIB-ul s-a prăbușit cu aproape 8 procente. Prim-ministrul a dat de înţeles și că recesiunea a fost generată de anexarea Crimeei, însă că sacrificiul a meritat.

Presiunile politice şi economice externe fără precedent reprezintă preţul poziţiei noastre. Dar toată lumea, autorităţile şi societatea noastră, a înţeles că nu am avut altă soluţie, indiferent care sunt pericolele cu care ne confruntăm”, a afirmat Medvedev.