Fostul președinte egiptean Mohamed Morsi condamnat la 20 de ani de închisoare

111

Fostul președinte egiptean Mohamed Morsi a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. El a fost judecat pentru moartea manifestanţilor uciși în timpul protestelor împotriva administraţiei, în 2012.

Lider al grupării islamiste Frăţia Musulmană, Morsi a devenit, în 2012, primul președinte egiptean ales prin vot direct. Tentativele sale de islamizare a Egiptului moderat i-a adus însă oprobiul populaţiei și a fost îndepărtat violent de la putere în anul 2013. Comandantul de atunci al armatei, Abdal Fatah al-Sisi, a devenit noul preşedinte al Egiptului.

Îndepărtarea lui Morsi de la putere a dus la un reviriment al extremismului islamist, insurecţia declanșată cuprinzând și membri afiliaţi grupării Stat Islamic. Între timp, organizaţia Frăţia Musulmană a fost scoasă în afara legii, deși insistă că nu are nicio legătură cu extremiștii și că nu recurge la atacuri teroriste.

Verdictul de marţi, pe care îl împărtășesc și alţi 12 oficiali ai mişcării Fraţia Musulmană, condamnaţi la câte 12 ani de închisoare, a vizat uciderile din timpul ciocnirilor violente dintre suporterii Frăţiei Musulmane și protestatarii care se opuneau lui Morsi, în decembrie 2012.

Judecătorul a exclus însă toate acuzaţiile de crimă aferente acestor decese şi a declarat că sentinţa primită de primul preşedinte ales al ţării este legată de „demonstraţia de forţă” şi de detenţia ilegală a protestatarilor, a relatat Mediafax. Lui Morsi i s-au intentat şi alte procese, asemenea miilor de alţi membri ai mișcării sale musulmane.

Foto: Flikr