Anul 2016 a înregistrat cel mai mare număr de copii sirieni mutilaţi, omorâţi, torturaţi sau recrutaţi pentru a lupta.
Anul 2016 a fost, pentru copiii sirieni, cel mai sumbru an din cei șase care se împlinesc de la începerea conflictului din Siria. Bombele, împușcăturile, exploziile și devastarea generală sunt la ordinea zilei, iar cel mai afectat segment de populaţie este cel al copiilor. Probabil cel mai trist lucru este faptul că cei născuţi cu puţin timp înainte de război sau chiar în timpul acestuia nu știu că se poate trăi și altfel decât cu teamă și violenţă.
Aproximativ 652 de copii au murit anul trecut în Siria, o creștere de 20% faţă de anii anteriori, și 647 au fost răniţi, notează DW. Mai bine de 8 milioane au nevoie urgentă de ajutor umanitar, 2,7 milioane se află încă în Siria încercând să supravieţuiască, 2,3 milioane sunt refugiaţi în ţările vecine și 2,8 milioane se află în zone inaccesibile, motiv pentru care nu pot fi ajutaţi, potrivit UNICEF.
Aproximativ 85% dintre familiile siriene trăiesc sub pragul sărăciei, motiv pentru care copiii sunt nevoiţi să lucreze și, de cele mai multe ori, banii pe care îi primesc ei sunt singurul venit al familiei. „Suferinţa pe care o îndură acești copii este una fără precedent. Fiecare copil este și va fi marcat pentru restul vieţii sale de ceea ce a trăit, iar acest lucru își va lăsa amprenta pe sănătatea și bunăstarea lui”, a declarat directorul UNICEF din zonă, Geert Cappelaere. „Salvaţi copiii” chiar a publicat recent un raport în care trage un semnal de alarmă în privinţa consecinţelor psihice ale conflictului asupra copiilor și în privinţa nevoii urgente de a face ceva în această direcţie. „Copiii sirieni sunt pur și simplu distruși din punct de vedere psihologic. Când realizăm diferite activităţi precum cea de a cânta ei nu cântă, nu râd așa cum ar trebui, desenează copii masacraţi, tancuri etc.”, declară o profesoară din orașul Madaya, relatează elperiodico.com. Experţii susţin că expunerea prelungită la război, stres și incertitudine se traduce în „stres toxic” pentru copii, manifestat în comportamente anormale, autoagresivitate, tentative de sinucidere și agresivitate.
Un alt aspect important este faptul că milioane de copii nu-și pot continua studiile. Motivele sunt evidente: unii se află în zone asediate, alţii au fost nevoiţi să se refugieze în ţările vecine, alţii sunt nevoiţi să lucreze pentru a-și întreţine familia, iar pe lângă toate acestea peste o treime din școli au fost distruse. Juliette Touma, purtătoarea de cuvânt UNICEF pentru acea zonă, spunea că lipsa educaţiei va avea efecte devastatoare pentru acești copii și prin urmare pentru viitorul Siriei, notează The Guardian. Acest lucru este cât se poate de îngrijorător, mai ales în contextul în care aceasta este generaţia care va trebui să refacă o ţară făcută ţăndări. Unicef insistă asupra nevoii urgente de a soluţiona conflictul din Siria. Aceasta este și dorinţa copiilor: de a înceta războiul, de a se putea întoarce și de a fi din nou copii… atât cât trecutul îi va lasă.