Violenţele continuă în Siria după promisiunea de pace

10

Cel puţin 21 de persoane au fost ucise miercuri în luptele dintre armată şi rebeli din centrul ţării, a indicat Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDO), conform AFP. Asta după ce marţi Kofi Annan, trimisul special pentru problema siriană, a declarat că preşedintele Bashar al-Assad a fost de acord cu planul de oprire al ostilităţilor.

„Forţele armatei au luat cu asalt Qalaat al-Madiq la ora 06:00 dimineaţa înainte de a se retrage către periferia oraşului şi satele înconjurătoare din cauza luptelor cu rebelii", a declarat militantul Abou Ghazi, de la Hama.

Planul în 6 puncte cere ca forţele siriene să înceteze focul, care a dus la uciderea a 9.000 de oameni, conform estimărilor ONU. Preşedintele Naţiunilor Unite, vorbind în Kuwait înainte de a se îndrepta spre un summit al Ligii Arabe în Bagdad, a declarat: „Îl somez pe preşedintele Assad să pună imediat în acţiune planurile la care s-a angajat. Nu este timp de pierdut", citează AFP.

Liderii arabi se întâlnesc astăzi pentru a discuta problema siriană. Guvernele au păreri diferite asupra modului de intervenţie în problemele interne ale Siriei. Arabia Saudită şi Qatarul, care speră să rupă alianţa Siriei cu Iran, se crede că ar arma rebelii sirieni în lupta împotriva guvernului Assad, relatează AP. Iran, gazda summitului la care participă şi Naţiunile Unite, este aliatul principal a lui Assad.

Un oficial de rang înalt al ONU l-a avertizat miercuri pe preşedintele sirian că „există suficiente dovezi" pentru a-l inculpa pentru crime contra umanităţii, relatează AFP.

„În fapte, există suficiente dovezi care arată că multe dintre aceste acte sunt comise de forţele de securitate (şi) trebuie să fi primit aprobarea sau să fi făcut obiectul complicităţii la cel mai înalt nivel", a afirmat Înaltul comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, într-un interviu difuzat miercuri de BBC.