Biserica Anglicană respinge „legământul pentru unitate"

121

Un tratat numit „legământul pentru unitate" realizat de Comunitatea Anglicană cu scopul de a uni comunităţi anglicane din întreaga lume a fost respins de biserica mamă, Biserica Anglicană.  

Comunitatea Anglicană cuprinde 38 de biserici anglicane naţionale şi regionale şi a propus acest legământ cu scopul de a creea unitate în mijlocul Bisericii fisurate de controversele teologice provocate de căsătoriile homosexuale sau rolul femeilor în rândul clericilor.

Tratatul, care urmărea să împace orientările liberale şi conservatoare din Biserică, a fost  susţinut de Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams şi propus încă din anul 2004. Din păcate pentru Arhiepiscop, tratatul nu a fost votat chiar de biserica mamă, întrucât 23 din cele 44 de dioceze anglicane din Anglia au votat împotriva lui, informează Reuters.

Argumentul celor care au votat împotriva legământului a fost faptul că o asemenea decizie ar subestima independenţa tradiţională a bisericilor, care au împreună 8 de milioane de membri.

Pentru a fi adoptat, „legământul pentru unitate" nu necesită un anumit număr de biserici care să îl accepte, dar faptul că Biserica din Anglia nu a votat pentru aplicarea lui ridică o serie de întrebări. Provinciile care au votat pentru unitate anglicană sunt Mexic, Mianmar, Papua Noua Guinee, Indiile de Vest, Asia de Sud Est şi Africa de Sud.