„Așteptare și iad.” Cerul roșu de deasupra Australiei.

669

Fum, străzi pustii și un cer de culoarea sângelui – un peisaj dezolant, pe care îl surprind fotografiile din Pambula, în statul New South Wales.

„Ziua precedentă a fost una dintre cele mai proaste zile ale noastre”, a declarat duminică Shane Fitzsimmons, un comisar de la serviciul de pompieri. Fitzsimmons a anunţat că un bărbat de 47 de ani a murit din cauza unui stop cardiac în timp ce încerca să stingă o locuinţă în flăcări, fiind a 24-a persoană care a murit din cauza incendiilor.

În orașul Eden, sub un cer sângeriu, sute de oameni au căutat adăpost pe plajă. „E așteptare și iad, simţi că orice alt scenariu este mai bun”, spune Shelley Calban, o tânără de 33 de ani din oraș, care mărturisește că nu mai suportă încordarea cu care urmărește ce se întâmplă în zonă și mai ales cu care așteaptă să vadă dacă locuinţa ei va fi salvată sau mistuită de flăcări. Calban a povestit că s-a refugiat împreună cu soţul, cei trei copii și câteva animale de casă în microbuzul lor, pe care l-au condus până la debarcaderul orașului. Stau aici de la Revelion, când fumul i-a făcut să împacheteze câteva lucruri și să fugă.

Noaptea de sâmbătă spre duminică a fost una foarte dificilă în toată ţara, dar în special pentru New South Wales, Victoria (unde trei incendii s-au reunit, formând unul uriaș, mai mare decât cartierul Manhattan, din New York) și Australia de Sud, potrivit premierului Scott Morrison. Premierul a anunţat că în statele afectate vor fi mobilizaţi 3.000 de rezerviști și 4 avioane vor fi trimise în zonele cu incendii, iar cea mai mare navă a Marinei, HMAS Adelaide, va evacua cetăţenii de-a lungul coastei. Navele MV Sycamore și HMAS Choules activează deja în largul orașului de coastă Mallacoota.

Potrivit autorităţilor, aceasta este cea mai mare operaţiune de evacuare pe timp de pace care a avut loc în Australia, numărul de rezerviști folosiţi reprezentând un record. Încă patru autospeciale de pompieri urmează să fie închiriate, 20 de milioane de dolari australieni fiind alocaţi pentru această măsură. „Această decizie permite să avem mai mulţi oameni pe teren, mai multe avioane pe cer, mai multe nave pe mare”, a declarat Morrison.

Un ordin de evacuare vizează sute de kilometri de coastă, iar cei care sunt ameninţaţi de incendii sunt evacuaţi inclusiv pe calea aerului. Mii de australieni i-au primit în casele și proprietăţile lor pe cei care fug din calea focului, iar în multe cazuri cazările de urgenţă au fost gratuite în unităţi unde o singură noapte de cazare costă, în mod obișnuit, sute de dolari. „Răspunsul oamenilor doritori să ajute a fost uimitor”, a declarat scriitoarea Erin Riley, autoarea iniţiativei „Găsește un pat”, care presupune înregistrarea celor care au nevoie de adăpost și punerea în legătură cu cea mai apropiată ofertă de cazare.

New South Wales a declarat stare de urgenţă, iar în statul Victoria a fost declarată stare de dezastru, pentru prima oară de la incendiile care au avut loc în 2009, în „Sâmbăta neagră”, când focul a provocat 173 de morţi și 500 de răniţi.

Potrivit unui bilanţ provizoriu, în incendiile care au izbucnit din luna septembrie, cel puţin 24 de persoane au murit, iar alte câteva zeci sunt date dispărute. Aproximativ 900 de mii de hectare de teren au fost pârjolite și aproape 500 de milioane de păsări, reptile și mamifere au murit doar în statul New South Wales, potrivit ecologului Chris Dickman, de la Universitatea din Sydney.

Intensitatea și frecvenţa incendiilor, provocate de vremea tot mai caldă și mai uscată (și accentuate uneori de gestionarea greșită a pădurilor), reprezintă una dintre consecinţele încălzirii globale, spune Marc Castellnou, președintele fundaţiei Pan Costa. În timp ce incendiile din Europa, California și Australia, din 2009 și 2012, au fost privite ca fenomene stranii, incendiile din Chile și din Portugalia din 2017, apoi cele din Grecia și din California din 2018 au arătat că există deja un tipar nefericit, spune Castellnou. De fapt, este vorba de incendii care se comportă diferit: Înghit totul”, iar pompierii sunt aproape neputincioși în faţa lor.

La nivel global, sezonul în care au loc incendiile s-a extins cu 20% din 1979; în SUA, incendiile sunt de două ori mai numeroase decât în 1970, până în 2050 se estimează ca dezastrele produse de incendii să se dubleze din nou, iar „pentru fiecare creștere a temperaturii cu un grad, ele ar putea crește de 4 ori”, scrie în cartea sa, Pământul nelocuibil, David Wallace-Wells, editorialist pe probleme de climă.