Bill Gates: Viaţa ar fi mai bună cu un guvern mondial

3172

Într-un interviu recent pentru publicaţia germană Süddeutsche Zeitung, Bill Gates, fondatorul Microsoft, s-a pronunţat în favoarea unui guvern mondial.

Să luăm ca exemplu ONU, care a fost creată special pentru securitatea pe glob. Suntem pregătiţi pentru război pentru că am luat măsuri de siguranţă. Avem NATO, avem divizii, jeepuri, oameni antrenaţi. Dar ce facem cu epidemiile? Avem doctori câte avioane avem, dar cercetători? Dacă ar exista ceva precum un guvern mondial, am fi mai bine pregătiţi”, spune el.

Care e ideea din spatele gândirii lui Gates? Este destul de simplu. Între 1918 și 1919, gripa spaniolă a omorât între 20 și 40 de milioane de oameni de pe tot globul, mai mulţi decât victimele Primului Război Mondial. Iar cel mai grav lucru este că nici măcar nu știm care a fost sursa acestei boli, denumită „spaniolă” pentru că presa din Spania a vorbit prima dată despre ea.

Epidemia de Ebola a fost pentru Gates o demonstraţie că, în multe feluri, astăzi suntem mai vulnerabili în faţa unei catastrofe infecţioase decât eram acum un secol. Pe baza calculelor sale, Gates estimează că o boală precum gripa spaniolă ar putea omorî astăzi 33 de milioane de oameni în 250 de zile. Tot pe baza calculelor sale, crede că există o probabilitate mai mare de 50% ca o epidemie mai gravă ca Ebola să se răspândească în următorii 20, 30 de ani, scrie BI.

Acesta este contextul în care Gates a făcut referirea la guvernul mondial, care este de cele mai multe ori considerat un subiect ce ţine de teoria conspiraţiei. Din când în când însă, unii dintre cei mai puternici oameni de pe planetă aruncă ideea în spaţiul public. De data aceasta, a fost cel mai bogat om din lume, dar să nu uităm că doar cu 4 ani în urmă, un document emis de Consiliul Pontifical pentru Justiţie și Pace pleda pentru o „autoritate politică mondială”, în acord cu viziunea prezentată de papa Ioan al XXII-lea, în 1963, și de papa Benedict al XVI-lea, în 2009.

Până la urmă, acesta este punctul spre care liderii politici încearcă să împingă lucrurile, stabilirea unor centre politice regionale, prin organizaţii politico-financiare precum Uniunea Europeană și Uniunea Eurasiatică. Experienţa de până acum pare să indice însă că astfel de eforturi nu vor genera rezultatele pozitive scontate.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.