Adevărul despre ciocolata „neagră”

1866

Știm că ciocolata, în general, nu este bună pentru sănătate și ne bucurăm de fiecare dată când mai apare câte un studiu care întărește ideea că, totuși, ciocolata neagră prezintă beneficii. Prin urmare, facem un sacrificiu și, când ne aflăm în faţa raftului cu dulciuri, alegem varianta cu mai multă cacao. S-ar părea că, până la urmă, este un sacrificiu care nu rentează.

Nu pentru că boabele de cacao nu prezintă beneficii pentru sănătate, ci pentru că producătorii mint cu privire la conţinutul produsului. O investigaţie realizată de Administraţia pentru Alimente și Medicamente asupra a 94 de tipuri de ciocolată „neagră” comercializată în SUA arată că multe sortimente sunt mai degrabă ciocolată cu lapte, fără să menţioneze asta pe lista ingredientelor.

Astfel, din cele 94 de mostre testate, doar 6 aveau trecut și laptele pe lista ingredientelor, când, în realitate, peste 60% dintre acestea conţineau lapte. Rezultatele arată că 75% dintre produsele care menţionau că „pot conţine lapte” chiar conţineau lapte, 33% dintre produsele care nu menţionau deloc laptele pe etichetă tot conţineau lapte, iar 15% dintre produsele descrise ca „fără lactoză” conţineau de fapt lapte.

Deși o ciocolată poate să conţină „urme de lapte” și tot să fie considerată „neagră”, frecvenţa cu care apare acest ingredient fără să fie trecut în mod adecvat în lista ingredientelor este o problemă destul de mare, dat fiind faptul că produsele lactate sunt factori alergenici majori. Autorităţile le recomandă celor care încearcă să evite aceste ingrediente să nu cumpere nici măcar ciocolata neagră pe care se specifică faptul că nu conţine lactoză.

În ceea ce privește studiile ale căror rezultate sunt „prea bune” ca să fie adevărate, trebuie să le citim cu o doză dublă de scepticism. Recent, jurnalul International Archives of Medicine a publicat un studiu „delicios”. Cercetătorii de la Institutul pentru Dietă și Sănătate din Germania anunţau că, în timpul curelor de slăbire, oamenii care au mâncat ciocolată neagră au slăbit mai mult decât cei care nu au mâncat deloc.

Presa a fost în extaz. Erau vești in-credibile, iar reporterii chiar nu ar fi trebuit să le creadă. Se pare că Institutul pentru Dietă și Sănătate este doar un site web, fără niciun institut real aferent. Johannes Bohannon, autorul studiului, este de fapt un jurnalist specializat în domeniul știinţific. Iar studiul nu a fost „realizat” să testeze beneficiile ciocolatei, ci naivitatea jurnaliștilor în ce privește studiile știinţifice. Bohannon a vrut să demonstreze „cât de ușor este să transformi știinţa de doi bani în titluri de aur când vine vorba de diete și mofturi”, scrie Washington Post.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.