Dezacord răsunător la Viena cu privire la programul nuclear iranian

103

Miniştrii de Externe ai marilor puteri au negociat dur la Viena în vederea încheierii unui acord istoric asupra dosarului nuclear iranian, care să pună capăt unui impas de 13 ani. Discuţiile s-au încheiat însă în dezacord.

Negocierile dintre Grupul P5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite, plus Germania) şi Iranul pentru acest acord specific au început în urmă cu doi ani, după alegerea lui Hassan Rohani ca președinte al Republicii Iraniene. La baza negocierii stă un acord-cadru, încheiat în Elveţia, și urmărește limitarea puternică a programului nuclear iranian pentru a face aproape imposibilă orice încercare a Teheranului de a se dota cu arma nucleară, în schimbul unei anulări a sancţiunilor care i-au fost impuse.

Între problemele dificile care au întârziat finalizarea acordului la termenul-limită anterior se află ritmul şi calendarul anulării sancţiunilor, viitoarele capacităţi ale Iranului de a produce echipament nuclear şi un acces sporit al ONU, inclusiv la eventuale baze militare, în Iran, notează Mediafax.

„Iranienii vor anularea sancţiunilor cu privire la rachetele balistice. Ei spun că nu există nici un motiv să le lege de problema privind programul nuclear. Este o opinie greu de împărtăşit”, a declarat pentru Reuters un oficial occidental, după eșecul de a ajunge la un acord la Viena.

„Nu trebuie subestimat faptul că probleme importante încă nu sunt soluţionate. Nu va exista un acord cu orice preţ. Dacă nu se constată vreo mişcare în puncte cruciale, un eşec nu este exclus”, a declarat un diplomat german, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului.

Părţile participante la negociere stabiliseră ca până pe 7 iulie să ajungă la un acord final. „Încă avem dezacorduri, dar vom lucra din greu pentru a le rezolva”, a spus şeful diplomaţiei iraniene.

Foto: Wikimedia