Papa Francisc a cerut iertare pentru colonialismul condus de biserica sa (video)

1137

Papa Francisc a ţinut ieri, în Bolivia, unul dintre cele mai pasionale discursuri din pontificatul său.

Un apel la o nouă ordine mondială, o dezavuare a „noului colonialism” al agenţiilor care impun programe de austeritate și o pledoarie pentru ca săracii să aibă locuri de muncă, locuinţe și pământ au fost principalele trei teme abordate de către Papă, în discursul său, informează Mediafax.

În faţa participanţilor la cea de-a doua Reuniune Mondială a Mișcărilor Populare, un eveniment care a reunit la Santa Cruz (Bolivia) inclusiv oameni din păturile defavorizate ale societăţii, Suveranul Pontif a cerut iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică faţă de amerindieni în cursul „aşa-numitei cuceriri a Americii”. Papa a denunţat goana după bani şi a apreciat că ţările sărace nu ar trebui reduse la furnizori de materii prime şi forţă de muncă ieftină pentru ţările dezvoltate.

„Să nu ne fie frică să spunem: vrem schimbare, o veritabilă schimbare”, a spus Papa, denunţând un sistem care „a impus mentalitatea profitului cu orice preţ, fără grijă faţă de excluziunea socială sau distrugerea naturii”. Critica sa la adresa capitalismului a deranjat în nenumărate rânduri politicieni americani care au comentat negativ cuvintele liderului religios. Acesta urmează să facă o vizită în Statele Unite, în luna septembrie, fiind așteptat să susţină un discurs în faţa Congresului.

Discursul papei a vizat negativ și instituţiile monetare internaţionale (precum FMI) și politicile de ajutor implementate de statele dezvoltate. Papa a reclamat că  „Nicio putere nu are dreptul să priveze oamenii de exerciţiul deplin al suveranităţii lor. De fiecare dată când fac acest lucru, vedem apariţia unor noi forme de colonialism care prejudiciază serios posibilitatea păcii şi justiţiei”.