Austria dă în judecată Marea Britanie la CJUE din cauza unei centrale nucleare

169

Decizia Marii Britanii de a finanţa din fonduri europene construirea a două noi reactoare nucleare în sud-estul regiunii Anglia a provocat indignare în Austria. Guvernul de la Viena a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, acuzând că proiectul englez încalcă legislaţia UE și ar putea afecta piaţa energiei.

Proiectul centralei nucleare de la Hinkley Point, care face obiectul controversei, a primit aprobarea Comisiei Europene în octombrie 2014. Aceasta în ciuda opoziţiei puternice manifestate de organizaţii ecologice și de unele state ale Uniunii Europene. Ca parte a acordului, Marea Britanie va garanta un tarif fix pentru electricitate grupului francez EDF care construieşte centrala nucleară.

Oponenţii proiectului spun că energia nucleară nu mai este eficientă din punct de vedere economic şi nu ar trebui resuscitată prin subvenţii de stat. Ministrul austriac al Mediului, Andrä Rupprechter, împărtășește această opinie, pe care o susţine și cancelarul austriac, Werner Faymann. „Sunt puse la dispoziţie subvenţii pentru susţinerea unor tehnologii care sunt în interesul general al statelor membre UE. Dar nu este cazul energiei nucleare”, susţine Faymann, citează BBC.

Începând cu sfârșitul anilor ’70, Austria s-a opus vehement proliferării energiei nucleare, începând cu un referendum naţional fără precedent, în care austriecii au decis închiderea singurei centrale nucleare a ţării, amintește News24.

Cu excepţia Italiei, Austria este înconjurată de ţări care folosesc energia nucleară, deși Germania, cu care Austria se învecinează la nord, a promis să își închidă centralele nucleare până în 2022.

Această sursă de energie aparţine secolului trecut, a punctat într-un interviu AFP ministrul Rupprechter. „Este depășită fiind o sursă nesustenabilă și cu un risc foarte ridicat, care este competitivă pe piaţă numai dacă este nejustificat susţinută prin subvenţii de la stat.”

Foto: EDF Energy/PA