Croaţia șterge datoriile celor mai săraci cetăţeni

149

„Un nou început.” Acesta este numele programului prin care guvernul croat a anulat datoriile a 60.000 de cetăţeni săraci.

Circa 60.000 de croaţi cu venituri sub 121 de euro pe lună, fără proprietăţi și fără conturi de economii vor beneficia de ștergerea datoriilor lor la bănci, cu condiţia ca acestea să nu depășească 4.500 de euro.

Programul, care nu are precedent în istoria Croaţiei, are ca scop reducerea presiunii economice asupra săracilor și stimularea consumului intern. Aproximativ 27 de milioane de euro au fost alocaţi de la bugetul de stat în vederea implementării acestei măsuri.

„Este vorba de o măsură excepţională. Sistemul nu se va putea baza constant pe acest gen de soluţii, dar facem tot ceea ce este posibil pentru a uşura viaţa oamenilor în timpul acestei crize lungi şi epuizante”, a declarat premierul croat Zoran Milanovic.

Guvernul de la Zagreb a lansat acest program de intervenţie în contextul unui an electoral, în condiţiile în care aprecierea fulgerătoare a francului elveţian a prăbușit posibilităţile datornicilor săraci de a scăpa, prin forţe proprii, de credite.

Nu mai puţin de 317.000 dintre cei 4,2 milioane de locuitori ai ţării nu își mai pot accesa conturile bancare din cauza datoriilor. Potrivit capital.ro, salariul mediu în Croaţia a fost, în octombrie 2014, de 734 euro.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.