Doi jihadiști pentru un ostatic iordanian

433

Ammanul a promis represalii „teribile” după ce gruparea extremistă Stat Islamic a publicat o filmare „artistică” a executării unui ostatic iordanian. În consecinţă, miercuri, Iordanul a executat doi jihadiști condamnaţi la moarte.

Matematica luptei contra terorismului este o știinţă imprevizibilă. Negocierile dintre islamiști și autorităţile iordaniene avansaseră până la punctul în care iordanienii acceptaseră să o elibereze pe Sajida al-Rishawi (condamnată la moarte pentru participarea la o serie de atentate sângeroase în 2005) în schimbul eliberării unui pilot iordanian ţinut ostatic de islamiști.

Iordanienii așteptau doar o dovadă că pilotul este în viaţă. Au primit în schimb un clip video care a stârnit valuri de indignare internaţională. Gruparea Stat Islamic îl executase pe pilotul de doar 26 de ani arzându-l de viu, într-o cușcă. A doua zi dimineaţă, Sajida al-Rishawi și Ziad Karbouli, un irakian membru Al-Qaida, ambii aflaţi în detenţie în Iordania, au fost executaţi prin spânzurare.

Cu o seară înainte, sute de iordanieni ieșiseră în stradă pentru a cere statului să îl răzbune pe tânărul ucis de islamiști. El fusese capturat în decembrie, după ce avionul F-16 pe care îl pilota s-a prăbușit în Rakka (Siria), actualmente considerată de islamiști capitala califatului lor.

Conflictul din regiunea nou-instauratului califat nu dă semne să se atenueze. Din contră. Împotriva grupării Stat Islamic se ridică acum și creștinii din zonele afectate de prăpădul islamist. Sute de bărbaţi irakieni creștini, membri ai comunităţilor catolice caldeene și etnici sirieni au răspuns chemării la arme, formând o nouă „miliţie creștină” în încercarea de a-și recupera ţara din mâna teroriștilor.

Despre aceștia din urmă, Pentagonul declara recent că sunt ameninţaţi de dependenţa lor de petrol, care le asigura finanţarea, dar le și vulnerabilizează obiectivele militare în faţa bombardamentelor coaliţiei internaţionale conduse de SUA.