România, acuzată că vinde muniţie grupării Stat Islamic

189

Ministerul de Externe a respins luni „cu tărie” afirmaţiile șefului Comisiei de Apărare și Securitate din Parlamentul irakian potrivit cărora România ar fi livrat armament în valoare de 300 de milioane de dolari grupării extremiste Statul Islamic.

Parlamentarul irakian îi ceruse premierului Haider al-Abadi să intervină imediat pentru a împiedica gruparea Stat Islamic „să achiziţioneze din România muniţia în valoare de 300 de milioane de dolari”, printr-un presupus contract „finanţat dintr-o ţară vecină”, informează Mediafax, care citează site-ul IraqiNews.com.

 

Ministerul român i-a solicitat parlamentarului scuze publice pentru diseminarea informaţiilor pe care le califică drept „complet nefondate”, subliniind că „acest tip de afirmaţii denigratoare pot afecta relaţiile bilaterale româno-irakiene”, arată un comunicat MAE.

Duminică, ambasadorul român la Bagdad, Iacob Prada, dezminţise informaţia, reafirmând politica de transparenţă a guvernului român, care informează guvernul irakian cu privire la toate exporturile de muniţie către Irak.

Direcţia de comunicare MAE a precizat totodată că „România contribuie la eforturile internaţionale de combatere a terorismului și va continua să fie implicată în lupta împotriva acestui flagel”, atât ca membru al Coaliţiei internaţionale anti-ISIL, cât și ca ţară angajată internaţional să combată terorismul și fenomenele extremiste.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.