Liderii europeni, obligaţi să găsească ac de cojocul austerităţii

18

S-a strâns prea mult cureaua și asta se vede în protestele masive de stradă, în alianţele politice anti-austeritate și în avertizările repetate ale cercetătorilor că austeritatea a distrus sănătatea publică, o consecinţă care la rândul ei va afecta negativ economia, pe viitor.

După ani de zile în care s-a considerat că măsurile de austeritate sunt singurele care pot preveni un colaps economic la nivel mondial, s-a ajuns în situaţia în care tocmai aceste măsuri par să sufoce mai tare economia. America, care nu a redus atât de drastic cheltuielile bugetare, pare în prezent să aibă o economie mai robustă decât Europa, scrie Hotnews. Președintele Obama le cere de mult timp liderilor europeni să se concentreze pe măsuri de creștere economică.

Valul anti-austeritate în Europa a venit odată cu alegerea președintelui socialist al Franţei, iar acum se văd ridicându-se câteva vârfuri politice cu aceleași păreri, în persoana viitorului premier al Italiei, președintele Comisiei Europene, dar chiar și premierul Spaniei, care fusese înainte campionul tăierilor bugetare.

Euroscepticismul s-a răspândit peste tot, iar încrederea în proiectul UE a scăzut chiar și în Germania, unde a ajuns la 59%. În timp ce alţii și-au dat seama că politica de austeritate nu mai are susţinerea politică și socială necesară pentru a funcţiona mai departe, Angela Merkel este în continuare cea mai puţin dispusă să renunţe la ea.

Citește și Cercetătorii trag semnale de alarmă: austeritatea ne omoară.