Cercetătorii trag semnale de alarmă: austeritatea ne omoară

77

Austeritatea are un efect devastator asupra sănătăţii publice în Europa și America de Nord, fiind un factor de risc pentru sinucideri, depresii, boli infecţioase și restrângând accesul oamenilor la serviciile medicale, avertizează cercetătorii.

Oameni de știinţă de la universităţile Oxford și Standford au cercetat informaţii strânse în ultimii 10 ani pentru a ajunge la concluzia că austeritatea ne afectează foarte serios sănătatea, scrie Reuters.Într-o carte ce va fi publicată în curând, cercetătorii spun că mai mult de 10.000 de sinucideri și până la un milion de cazuri de depresie au fost diagnosticate în această perioadă de recesiune care afectează Europa și America de Nord.

Mai mult de cinci milioane de americani și-au pierdut accesul la sistemul de sănătate, din cauză că nu și-au mai permis asigurarea medicală, în timp ce în Marea Britanie mai mult de 10.000 de familii trăiesc pe străzi din cauza măsurilor de austeritate impuse de guvern.

Rezultatele studiului vin cu aceleași concluzii cu are au venit recent și alţi cercetători, toţi avertizând politicienii că este timpul să schimbe foaia. Un studiu publicat în luna martie în jurnalul Lancet arată că în Europa, Spania și Grecia sunt printre cele mai afectate ţări din punct de vedere medical. În ultimii ani Grecia s-a luptat cu epidemii de malarie, febra denga (care nu a mai fost văzută în Grecia de 85 de ani) sau cu virusul West Nile. Citiţi mai mult despre asta aici.