Recesiunea a scăzut consumul de fructe şi legume cu 20%

27

Familiile cumpără cu aproximativ 20% mai puţine fructe şi legume, comparativ cu perioada dinainte de recesiune, decoarece standardul de viaţă a scăzut.

Preţurile din supermarketuri au crescut, în timp ce salariile au scăzut sau au stagnat, iar cercetările arată că majoritatea oamenilor aleg să renunţe la porţiile zilnice de fructe şi legume.

Conform unui studiu anual al guvernului britanic, englezii au ajuns să cumpere mai puţină mâncare, dar să plătească mai mult pentru ea. Cumpărăturile au scăzut cu 4,2% faţă de 2007, dar coşul de cumpărături s-a scumpit cu 12%.

Au scăzut achiziţionările de alcool, confecţii şi snacks-uri, dar cea mai mare scădere s-a înregistrat la fructe şi legume, în medie de 10%, sau 22% în familiile cu venit mic. În schimb, oamenii aleg să cumpere produse grase, care dau sentimentul de saţietate, ceea ce îi îngrijorează pe experţii medicali, scrie Daily Mail.

Nici România nu stă mai bine la acest capitol. Potrivit unui studiu realizat de Societatea Academică din România (SAR), în pofida veniturilor salariale mici, România şi-a actualizat în timp preţurile la utilităţi şi chiar la alimente cu cele practicate în ţările Uniunii Europene. Mai mult, 2013 se anunţă a fi anul scumpirilor. Dincolo de preţurile produselor din import ce vor creşte ca urmare a devalorizării euro, ne vom confrunta şi cu liberalizarea preţurilor la gaze şi energie electrică.