Cu 200 de litri de combustibil gratis, în funcţie de unde locuiești, ai putea să îţi duci familia la munte o dată sau de două ori pe lună, timp de un an. Ai putea să îţi vizitezi părinţii mult mai des sau pur și simplu să ieși cu prietenii la o plimbare spontană, ori de câte ori ai avea poftă. Ba ai putea să faci unul sau chiar două tururi prin Europa. Practic, probabil că celor mai mulţi dintre noi, 200 de litri de combustibil bonus ne-ar ajunge pentru toate ieșirile de recreere pentru care am avea timp într-un an. Sau, pur și simplu, ai putea folosi cei 200 de litri pentru călătoriile uzuale și ai economisi până la 1.200 de lei pe an.

Vestea bună este că fiecare șofer își poate oferi singur, în medie, 200 de litri de combustibil gratis în fiecare an. Ţinând cont de câteva sfaturi simple ale specialiștilor, consumul mediu al mașinii pe care o conduci poate să scadă cu până la 30% din consumul pe care îl ai înregistrat acum de computerul de bord al mașinii.

1. Conduci calm și relaxat, plătești la pompă mai puţin. Experienţa demonstrează că de multe ori un stil agresiv de conducere nu îţi câștigă mult timp, nici chiar pe distanţe lungi. În schimb, condusul agresiv îţi consumă nervii și mai ales combustibilul. Un stil de conducere modern și inteligent, spun producătorii de mașini și experţii auto, înseamnă să conduci calm și constant, în ritmul traficului, apăsând mai rar pedala de frână și exploatând forţa de inerţie. Rezultatul este că vei ajunge la destinaţie într-un interval de timp nu foarte diferit, dar mult mai relaxat și mai în siguranţă. Iar, cel mai important este că vei economisi o importantă cantitate de combustibil.

2. Schimbi viteza mai devreme, alimentezi mai târziu. Folosește cea mai mare treaptă de viteză posibil. Condusul la turaţii reduse dăunează motorului? Este doar un mit. O spun răspicat cei de la Volkswagen, de pildă. Motoarele moderne TDI și TSI funcţionează cel mai bine în treapta a 3-a de viteză cu 30 de km/h. Recomandările producătorului german pentru conducătorii mașinilor sale este ca, la volanul unei mașini cu transmisie manuală, treptele să fie folosite astfel: mergi cu treapta 1 doar o lungime de mașină, apoi schimbă în treapta a 2-a; schimbă treapta a 3-a la 30 km/h; treapta a 4-a la 40 km/h și treapta a 5-a la 50 km/h. De multe ori, este de ajutor să sari o treaptă când schimbi în trepte superioare, dacă situaţia de mers îţi permite. Un asemenea, stilul de conducere poate duce la o economie considerabilă mai ales în traficul urban, dar și în cel extraurban.

3. Lasă mașina să meargă de la sine. Ai visat la un consum instantaneu de 0,0 l? Acest lucru este posibil. Ori de câte ori lași mașina să ruleze, după ce ai ridicat piciorul de pe acceleraţie, fără a decupla transmisia. Verifică în bordul mașinii consumul instantaneu. Tocmai ai realizat că circuli fără să consumi. Când cobori o pantă sau când te apropii de un semafor, folosește acest sfat și consumul mașinii tale va scădea suficient cât să te facă fericit.

4. Bucură-te de confort, consumă inteligent! Mașinile au astăzi multe dotări menite să îţi sporească nivelul de confort, dar folosirea lor excesivă sporește nebănuit de mult consumul mașinii. Sistemul de climatizare, de pildă, poate consuma și până la 2 litri în plus la 100 de km. Când pleci de pe loc, poţi aerisi mașina pentru scurt timp, prin deschiderea geamurilor, ca să eviţi să forţezi sistemul de climatizare și astfel să mărești consumul mașinii. Închide și sistemul de încălzire a lunetei sau a scaunelor când acestea sunt deja calde. Și, în general, folosește doar dotările de care ai nevoie la un moment dat. Buzunarul îţi va fi recunoscător.

5. Fă bani din aer. Verifică presiunea din anvelope! O presiune nepotrivită în anvelope poate duce la o creștere cu până la 15% a consumului mașinii. Mulţi producătorii recomandă azi presiuni diferite în funcţie de gradul de încărcare al mașinii. Verifică presiunea optimă pentru anvelope înainte să pleci într-o călătorie lungă și te vei bucura nu doar de un consum redus, ci și de mai puţin zgomot la rulare.

6. Câștigă din planificare. Evită parcurgerea distanţelor scurte în care consumul mediu al mașinii poate ajunge și la 30l/100km. Dacă într-un singur drum rezolvi mai multe probleme, câștigi timp și bani. Un mit important de înlăturat aici este că motorul trebuie încălzit înainte de plecare. Consumul va crește dacă faci lucrul acesta, fără ca mașina să aibă vreun beneficiu de pe urma acestei proceduri.

7. Folosește uleiul ideal pentru consumul ideal. Dacă folosești uleiul recomandat pentru modelul tău de mașină, poţi economisi încă 5% din consumul mașinii tale.

8. Fii aerodinamic! Constructorii se străduiesc azi să dea forme cât mai aerodinamice mașinilor pentru a scădea consumul. De aceea, ori de câte ori nu ai nevoie de ele, demontează suporturile pentru biciclete, cutiile de portbagaj sau alte accesorii care afectează coeficientul aerodinamic al mașinii tale. O cutie de portbagaj montată deasupra mașinii poate conduce la un consum cu 2 litri mai mare pentru 100 de km.

9. Dă jos ce e greu ca să vezi ce ușor economisești. Pe scurt, pentru fiecare 100 kg de bagaj, consumul crește cu 0,3 litri la 100 km. De aceea, nu transporta bagaje nenecesare, uitate prin mașină din concediu sau de la ultima ieșire.

Alte sfaturi a căror aplicare poate să contribuie la scăderea consumului sunt: alimentează cu un combustibil de calitate – protejând motorul, combustibilii de calitate împiedică o creștere a consumului motorului în timp -; condu astfel încât să frânezi mai rar și evită vitezele foarte mari; schimbă filtrul de aer la timp; evită orele de vârf din trafic; conservă plusul de viteză – dacă cobori o pantă după care urmează un urcuș, nu lăsa mașina să piardă viteză la coborâre, pentru că acest surplus de viteză este de folos la abordarea urcușului -; închide bine capacul rezervorului; când bate un vânt puternic, redu viteza și se va reduce și consumul; folosește frâna de mână în pantă – nu ţine mașina pe loc din ambreiaj și acceleraţie -; folosește moderat telefonul când conduci – atunci când vorbim la telefon, tindem să conducem mai dezordonat și să consumăm, ca atare, mai mult.

Și ca să îţi dai seama cât de mult se poate economisi dacă urmezi aceste sfaturi, iată un exemplu recent. Helen și John Taylor, un cuplu pasionat de condusul economic de trei decenii, au reușit în mai 2012 să stabilească un nou record mondial la consumul realizat pe distanţa necesară epuizării unui rezervor de combustibil. Cei doi au condus un Volskwagen Passat TDI pe o lungime de 2602.1 km și au obţinut la final un consum de 2,794l/100km. Tu ce ţintă ţi-ai propus?