Christine Lagarde este noua șefă a FMI

16

Christine Lagarde, ministrul de finanţe francez, a preluat funcţie de director al Fondului Monetar Internaţional. Ea este prima femeie și primul tehnocrat fără formaţia de economist care conduce această organizaţie.

Deși era favorită, Lagarde a obţinut nominalizarea finală după ce adminstraţia Obama și-a dat acordul marţi, 28 iunie. Câteva ore mai târziu boardul de 24 de membri al FMI a votat numirea. „Sunt profund onorată de încrederea acordată", a spus Lagarde după vot. „Doresc să mulţumesc membrilor fondului pentru sprijinul larg și deosebit pe care l-am primit."

Săptămâna viitoare va începe mandatul de cinci ani la conducerea Fondului. Lagarde are 55 de ani și este primul lider al FMI care nu este economist. A intrat în politica franceză în 2005, după ce a lucrat la firma de avocatură americană Baker & McKenzie. Este cel mai longeviv ministru al administraţiei Sarkozy iar Forbes a listat-o în topul celor mai puternice femei din lume.

Numirea ei vine după ce Dominique Strauss-Kahn a demisionat în urma acuzaţiilor de hărţuire secuală asupra unei cameriste din New York. Lagarde a afirmat că directorul „trebuie să conducă prin exemplu", anunţând că are ca ţintă și „redobândirea mândriei angajaţilor FMI", ca parte a „procesului de vindecare". Cele mai mari așteptări de la Lagarde vor fi însă stabilizarea crizei datoriei ţărilor europene. Votul pentru Lagarde a venit într-un moment crucial pentru soarta Greciei.

FMI a fost fondat în 1947, are 187 de ţări membre și a fost condus tradiţional de un oficial din Europa occidentală.