FMI, optimist cu privire la economia românească

14

„Economia mondială îşi revine, dar faza de revenire va dura mai mult timp", a declarat marţi la Tokio economistul şef al FMI, Olivier Blanchard, cu ocazia prezentării celei mai recente prognoze.

Afirmaţia lui Blanchard vine să confirme cele spuse de şefa FMI, Christine Lagarde, cu o săptămână în urmă, anume că prognozele vor fi mai pesimiste decât cele publicate în primăvară.

Ţările industrializate vor înregistra anul viitor o creştere de numai 1,5% în loc de 1,8% cât se estima în primăvară, iar cele emergente vor avea o creştere de 5,6% în loc de 5,8%.

În schimb, FMI aduce veşti bune pentru România. Ţara noastră se află între singurele patru ţări europene, alături de Slovacia, Polonia şi Bulgaria, care vor înregistra creştere economică în acest an, potrivit celui mai recent raport al FMI.

Astfel, pentru anul 2013, FMI estimează că economia României va creşte cu 2,5%, reprezentând al doilea cel mai mare avans înregistrat de ţările din regiune, după Slovacia (2,8%). Astfel, România va avea anul viitor o creştere economică mai mare decât a Poloniei (2,1%), singurul stat din Uniunea Europeană care nu a intrat în recesiune în timpul crizei.

Aceasta face din România una dintre destinaţiile preferate ale investitorilor străini, potrivit lui Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets şi guru economic în domeniul pieţelor emergente.