O persoană din opt suferă de foame

23

Conform ultimelor date publicate de Naţiunile Unite, la nivel global, o persoană din opt este subnutrită, iar progresul în reducerea acestui număr a încetinit din 2007-2008, când preţurile mari la alimente au stârnit proteste în ţările din lumea a treia.

În ultimele rapoarte, agenţiile ONU estimează că 868 de milioane de oameni sufereau de foame în 2010-2012, ceea ce însumează 12,5% din populaţia lumii, în scădere de la procentul de 18,6, înregistrat în 1990-1992.

Noile cifre sunt mai mici decât se aşteptau experţii. În urmă cu doar doi ani, numărul oamenilor afectaţi de foame era de 925 de milioane. „Este o veste mai bună decât am avut în trecut, dar tot înseamnă că o persoană din opt suferă de foame. Acest lucru este inacceptabil, mai ales când trăim într-o lume atât de bogată," a declarat Jose Graziano da Silva, director al Organizaţiei pentru Mâncare şi Agricultură, conform Jerusalem Post.

Cea mai mare parte din progres s-a făcut până în 2006, timp în care preţurile la alimente erau în declin. Odată cu criza economică şi creşterea preţurilor, progresul a stagnat considerabil. În ultimele luni preţul la alimentele de bază a crescut constant, din cauza secetei din SUA, Rusia şi alţi exportatori majori.

Cu toate acestea, Silva crede că încă este posibil să se atingă obiectivul de a înjumătăţi numărul oamenilor care suferă de foame în ţările în curs de dezvoltare, până în 2015. Această ţintă a fost stabilită de liderii lumii la Adunarea Naţiunilor Unite din anul 2000.