Esenţiale azi, 15 noiembrie

128

România are obligaţia de a aplica recomandările MCV

În contextul în care în raportul MCV îi sunt impuse României opt noi obligaţii, Curtea Constituţională a subliniat că, în urma unei decizii din 2012, recomandările Comisiei Europene sunt obligatorii pentru ţara noastră. Astfel, în calitate de membru al Uniunii Europene, statul român are obligaţia de a da curs recomandărilor din raport.

Elevii cu nota 10 la BAC au plecat din ţară

La festivitatea de premiere a tinerilor care au obţinut nota 10 la Evaluarea Naţională și la BAC, organizată miercuri de Primăria Sectorului 1, niciun elev nu a fost prezent, întrucât toţi au plecat din ţară. Drept urmare, părinţii tinerilor au fost cei care au venit să ridice distincţiile.

Acordul pentru Brexit a fost aprobat de către guvernul britanic

Premierul Theresa May a declarat că guvernul britanic a aprobat miercuri acordul de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Potrivit premierului, ședinţa a fost „lungă, detaliată şi aprinsă”, iar acordul „este cea mai bună versiune care a putut fi negociată”. Etapa următoare prevede organizarea unui summit extraordinar cu liderii europeni, pentru validarea acordului. Data programată pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană este 29 martie 2019.

Bitcoin înregistrează cel mai scăzut nivel din ultimele 13 luni

Miercuri, preţul bitcoin a avut cea mai scăzută valoare din ultimele 13 luni, moneda virtuală fiind la cea de-a treia rundă consecutivă de depreciere. Criptomonedele alternative au avut scăderi de peste 10%. În decembrie 2017, bitcoin a avut o ascensiune extraordinară, ajungând la o valoare de 20 de ori mai mare decât la începutul anului. Banca Centrală a clasificat criptomonedele ca fiind active speculative și a avertizat asupra riscurilor generate de volatilitatea ridicată a acestora.

Facebook dă vina pe Soros

Conform New York Times, anul trecut, Facebook a angajat o firmă de PR care avea rolul de a slăbi presiunea din jurul scandalului Cambridge Analytica. Aceasta a dus o campanie de publicare de articole negative despre practicile de business a competitorilor de la Apple și Google. În același timp a distribuit un document care sugera că George Soros se află în spatele „mișcării anti-Facebook”.

Cercetătorii au găsit erori într-un studiu de mediu

Autorii unui studiu major dat publicităţii acum două săptămâni, în care pretindeau că oceanele se încălzesc mai repede decât se credea anterior, au declarat că studiul lor conţine erori și inadvertenţe, ceea ce a făcut ca rezultatele să pară mai sigure decât sunt în realitate. În studiu, oamenii de știinţă subliniau că oceanele au absorbit cu 60% mai multă căldură decât se estimase anterior. Erorile privesc modalitatea în care s-au făcut măsurătorile, ceea ce lasă o marjă prea mare de eroare pentru a mai putea susţine cu exactitate care este procentul de căldură pe care l-au absorbit oceanele.

Programul nuclear al Iranului este mai avansat decât se credea

O arhivă secretă iraniană, sustrasă de agenţi israelieni ai Mossadului la începutul acestui an, indică faptul că programul nuclear al Teheranului era mai avansat decât au luat în calcul agenţiile de informaţii occidentale și Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Descoperirea sugerează că Iranul are capacitatea de a construi prima bombă nucleară în doar câteva luni.

Finlanda acuză grav Rusia

Semnalul GPS în nordul Finlandei a fost bruiat în cursul recentelor exerciţii NATO din zona Norvegiei, fiind posibil ca Rusia să fi fost responsabilă pentru acest lucru, a declarat premierul Finlandei, Juha Sipila. Şeful guvernului de la Helsinki susţine că semnalul a fost bruiat deliberat, iar Rusia are mijloacele necesare să realizeze acest lucru. Norvegia a declarat la rândul său că a avut probleme cu semnalul GPS în apropierea frontierelor de nord-vest ale Rusiei, în cursul exerciţiilor.

Un român, fost gardian nazist, este judecat în Germania

Un român, fost gardian nazist în vârstă de 94 de ani, este judecat în Germania pentru complicitate la uciderea a sute de oameni. Dacă va fi găsit vinovat, riscă să stea 10 ani după gratii. Acesta a declarat că știa ce atrocităţi se petreceau în lagăr, dar că nu a luat parte la ele. Când a fost trimis să lucreze ca gardian în lagărul Stutthof, din Polonia, românul avea 18 ani și nu s-a opus de teama de a nu fi pedepsit.

Niciun articol afișat