Peste o treime din suprafaţa arabilă a Pământului (38%) este ameninţată de deșertificare, avertiza un studiu publicat de International Journal of Life Cycle Assessment, citat de portalul Mongabay.com.

În urmă cu 10 ani, activiştii de mediu din întreaga lume au atras atenţia asupra implicaţiilor
pe care persistarea situaţiei le poate avea asupra supravieţuirii unui număr însemnat de oameni.

„Cele mai supuse riscului de deşertificare sunt zonele subtropicale – nordul Africii, ţările din Orientul Mijlociu, Australia, sud-vestul Chinei şi coasta de vest a Americii de Sud,“ explica Montserrat Núñez, cercetător la Institutul de Studiu şi Tehnologie Agro-Alimentară (IRTA) din SUA.

Aproximativ 75% din locuitorii ţărilor în curs de dezvoltare depind în mod direct de agricultură pentru a putea supravieţui. Orice scădere a productivităţii are un efect direct asupra securităţii hranei acestor oameni.

„Exploatarea ineficientă a pământului poate conduce la degradarea acestuia,“ arată Núñez, adăugând că „efectele deşertificării pot fi ireversibile.“ Exploatarea ineficientă a terenului include tratamente precum cultivarea excesivă şi despădurirea, dar oamenii de ştiinţă sunt, de asemenea, îngrijoraţi de faptul că încălzirea globală poate exacerba fenomenul deşertificării.

Şi ţara noastră se confruntă cu acest fenomen. Fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, declara că se aşteaptă ca în următorii 20 de ani 10 judeţe ale ţării să devină aride. Cele mai afectate terenuri ar fi cel mai probabil din Lunca Dunării, Banat, Oltenia, estul Munteniei şi Dobrogea, dar şi o parte din sudul Moldovei, spunea ministrul, citat de
Mediafax.

Domnia Sa propunea, la vremea aceea, împădurirea zonelor afectate de fenomenul deşertificării şi reluarea irigărilor pe suprafeţe mari agricole pentru a putea combate
tendinţa către deşertificare a zonelor aride ale ţării. Nu toată lumea însă vede în deşertificare un pericol real.

Unul dintre cei mai mari agricultori ai României, Adrian Porumboiu, spunea într-un interviu pentru Agenţia de Media că discursul despre deşertificare e mai mult demagogic: „Despre deşertificare şi alte cataclisme m-am saturat de când se tot vorbeşte. Sunt baliverne. Nu o să se întâmple nimic.

Și asta v-o spune unul care trebuie să lucreze 50.000 de hectare,“ declara Porumboiu. „Media anuală de precipitaţii de până acum este la nivel optim, aşa că agricultura nu va avea de suferit. Din patru ani, unul este secetos. Iar acesta nu va fi ,“ a conchis agricultorul.