Esenţiale azi, 12 iulie

102

Grecia expulzează doi diplomaţi ruși

Guvernul grec a decis să expulzeze doi diplomaţi ruși și să interzică intrarea în ţară a încă doi, pe care i-a acuzat de acţiuni împotriva securităţii naţionale, dar și pentru faptul că ar fi făcut eforturi de extindere a influenţei Rusiei în Grecia și că ar fi mituit funcţionari publici. În plus, aceștia ar fi încercat să submineze acordul dintre Grecia și Macedonia privind schimbarea denumirii fostei republici iugoslave. Ca replică, „Rusia va lua măsuri reciproce, aşa cum se obişnuieşte în circumstanţe de acest fel”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

SUA pregătește un impozit suplimentar pentru importurile din China

Administraţia Trump plănuiește un impozit suplimentar, de 10%, pentru importurile din China, care însumează vânzări de 200 de miliarde de dolari pe an. Măsura vine ca un răspuns pentru impozitele impuse de China produselor americane, după ce, iniţial, Statele Unite au impus tarife suplimentare pentru importuri chinezești în valoare de 34 de miliarde de dolari. Măsura intensifică tensiunile cu Beijingul și trimite un mesaj către ceilalţi parteneri comerciali că SUA nu va da înapoi în războiul comercial pornit.

Au crescut exporturile României

Exporturile de produse românești au crescut cu 8,8%, adică 28 de miliarde de euro, în primele cinci luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cifra este mai mică decât valoarea importurilor, iar deficitul comercial a continuat să crească, conform datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică. În primele cinci luni ale anului 2018, importurile au avut o valoare de 33,09 miliarde euro, cu 9,3% mai mult faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

Premierul israelian, Beniamin Netanyahu, investigat în trei cazuri de corupţie

Premierul israelian, Beniamin Netanyahu, anchetat în trei dosare de corupţie, a fost audiat pentru a treia oară în „Cazul 4.000”, care implică Bezeq Telecom Israel, cea mai mare companie de telecomunicaţii din Israel. Netanyahu ar fi favorizat Bezeq Telecom Israel în schimbul unor ştiri favorabile familiei sale difuzate pe site-ul de ştiri deţinut de companie. Netanyahu şi reprezentanţii Bezeq au negat acuzaţiile. Audierea a durat mai multe ore la reședinţa sa din Ierusalim, fără ca ulterior poliţia să ofere informaţii despre caz.

Ministrul de externe german: Germania nu este prizonierul nici al Rusiei, nici al Statelor Unite

Ministrul de externe german, Heiko Maas, a răspuns miercuri acuzaţiilor preşedintelui american, Donald Trump, cum că Germania este „prizoniera” Rusiei, declarând că „nu suntem prizonieri, nici ai Rusiei, nici ai Statelor Unite. Suntem printre puţinele ţări care garantează libertatea mondială şi așa vom rămâne”. Președintele american a afirmat miercuri dimineaţă, în cadrul summitului NATO, că „Germania este controlată în totalitate de Rusia, deoarece primeşte 60-70% din energie din Rusia şi o nouă conductă de gaz.”

O nouă ţară invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică

Liderii NATO prezenţi la summitul care se desfăşoară la Bruxelles au invitat oficial Macedonia să înceapă discuţiile pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, pentru a deveni cel de-al 13-lea stat membru al NATO. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aşteaptă ca Macedonia să înceapă discuţiile pentru aderare după ce aceasta va semna acordul cu Grecia pentru schimbarea numelui în Republica Macedonia de Nord.

NATO a luat act de oferta României pentru operaţionalizarea unui comandament multinaţional

Preşedintele Klaus Iohannis le-a prezentat miercuri partenerilor din NATO prezenţi la Bruxelles la summitul Alianţei oferta ca România să găzduiască un centru multinaţional de comandă şi control, iar aliaţii au luat act de propunerea României privind găzduirea unui comandament terestru. La următoarele întâlniri ministeriale se va stabili dacă acest comandament va exista sau dacă va fi amplasat în ţara noastră.

Polonia: Europa trebuie să își reducă dependenţa de Rusia în domeniul energetic

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, prezent la Bruxelles pentru Summitul NATO, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să îşi diversifice furnizorii în domeniul energiei, pentru a nu mai depinde de Rusia. Declaraţia lui Duda vine pe fondul afirmaţiilor omologului său american, care a spus că Germania este „în totalitate controlată” de Moscova din cauza dependenţei de hidrocarburile ruseşti. Gazprom are în plan să construiască, împreună cu firme europene, o conductă de 1.200 de kilometri care să transporte gazul natural din Rusia spre Germania pe sub Marea Baltică.

Produsele congelate ale Greenyard care nu sunt contaminate cu Listeria

ANVSA a făcut publice primele rezultate ale testelor efectuate la produsele congelate retrase din hipermarketuri pentru că ar fi fost contaminate cu Listeria, o bacterie potenţial fatală. Cinci din cele 18 tipuri de produse analizate nu au Listeria, bacteria care a omorât nouă oameni în Europa. În cazul celorlalte, analizele nu au fost încheiate. Nu s-a găsit Listeria în probele recoltate din următoarele tipuri de produse congelate: fasole verde tăiată, broccoli, ardei gras fâșii, porumb dulce, amestec mexican de legume.

Avion militar rus, proiectat din piese scoase la o imprimantă 3D

Consorţiul Aeronautic Unificat (OAK) a informat că o imprimantă 3D va ajuta producătorul rus de aeronave Ilyushine Il-112V să proiecteze şi să producă noile aeronave militare de transport militare Ilyushine Il-112V. Această imprimantă va accelara lucrările de proiectare, iar piesele vor fi mai ieftine decât cele metalice, fiind mai utile pentru faza de prelucrare. Ilyushine Il-112V sunt aeronave de transport militare ușoare ce pot transporta până la 5 tone de arme, echipamente şi personal. Această aeronavă ar putea să facă primul zbor până la sfârşitul anului 2018.

Metodă revoluţionară pentru tratamentul cancerului și a bolilor infecţioase

Oamenii de știinţă au informat în revista Nature că au descoperit o metodă revoluţionară de imunoterapie cu eficacitate în tratamentul unor afecţiuni grave precum cancerul, infecţiile cu virusuri precum HIV, dar și bolile autoimune, cum ar fi lupusul și artrita reumatoidă. Folosind câmpuri electrice, cu rol de stimulare a sistemului imunitar, s-ar putea produce o modificare precisă și eficientă a celulelor T care ar putea constitui baza unui tratament pentru aproape orice tip de cancer.

Niciun articol afișat