Esenţiale azi, 23 noiembrie

86

Românii, penultimii la salarii între statele UE

În continuare, românii angajaţi în mediul privat rămân penultimii la valoarea salariilor între statele UE din Europa Centrală și de Est, aceasta în ciuda creșterilor din ultimele luni, care s-au concentrat mai mult pe sectorul de stat și mai puţin pe cel privat. În sectorul public, ritmul de creștere a salariilor este de două ori mai accentuat decât în cel privat, o urmare a politicilor salariale ale Guvernului. Potrivit datelor puse la dispoziţie de firma de consultanţă Mazars, salariul mediu net în ţara noastră este de 500 de euro, la același nivel cu Rusia și la limită cu Muntenegru.

Primăria Capitalei decontează 500 de lei pentru combustibil

Primăria Capitalei va deconta pentru combustibil suma de 500 de lei pentru persoanele din București și din judeţul Ilfov care își folosesc mașinile în comun pentru deplasarea în aceeași direcţie, în sistem de car-sharing. Iniţial proiectul a fost respins, însă joi, Consiliul General al Municipiului București a dat undă verde proiectului. Scopul acestei decizii este, potrivit primarului general, Gabriela Firea, decongestionarea traficului din oraș. Criticii sunt însă de părere că aceasta este doar o măsură populistă, care nu va contribui la rezolvarea problemei traficului din Capitală. Proiectul nu conţine nici costuri aproximative, nici impactul pe care l-ar putea avea în urma implementării.

O nouă descoperire de gaze în România

Noi surse de gaze au fost descoperite de către compania OMV Petrom în apropierea unei infrastructuri din judeţul Vâlcea. O sondă forată în apropierea zăcământului Mamu, la o adâncime de aproximativ 4.400 de metri, a confirmat sursa de gaze. Încă din 1980 zăcământul Mamu se află în producţie și continuă să fie unul dintre zăcămintele cu cea mai mare producţie al companiei OMV Petrom. Dacă această sursă din Mamu ar fi utilizată doar pentru încălzire, producţia anuală ar putea fi utilizată pentru încălzirea a aproape 180.000 de locuinţe.

Hillary Clinton îndeamnă la limitarea imigraţiei

Hillary Clinton, fosta candidată la prezidenţiale din partea democraţilor, a atras atenţia cu privire la necesitatea unei abordări mai dure a imigraţiei și a sugerat de asemenea că temerile privind imigraţia au contribuit în parte la votul Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană. Clinton a precizat de asemenea că Brexitul este „cea mai mare rană din industria autoprovocată din istoria modernă”. Deși și-a exprimat admiraţia faţă de Angela Merkel, cancelarul Germaniei, Clinton a subliniat că „Europa și-a făcut partea şi trebuie să transmită un mesaj clar că nu vom putea să continuăm să asigurăm adăpost şi sprijin, pentru că, dacă nu ne ocupăm de problema migraţiei, aceasta va continua să tulbure corpul politic.”

CE este satisfăcută de rectificările polonezilor în reforma Curţii Supreme

Comisia Europeană s-a declarat satisfăcută de amendamentele propuse de guvernul polonez la reforma Curţii Supreme, în direcţia solicitată. Miercuri, Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS), aflat la putere în Polonia, a supus la vot un amendament care revine asupra reformei Curţii Constituţionale, condamnate de Uniunea Europeană (UE).

Atac asupra consulatului chinez din Karachi

Doi poliţiști au fost uciși și un gardian a fost rănit într-un atac asupra consulatului chinez din orașul portului pakistanez Karachi. Trei atacatori au fost uciși de poliţie într-un schimb de focuri.

Potrivit martorilor, patru persoane au încercat să intre în consulat, însă au fost oprite de forţele de ordine, după care s-a auzit o explozie. Toţi membrii personalului sunt în siguranţă, au raportat autorităţile. Un grup separatist, Armata de Eliberare a Balochistanului, a revendicat atacul. Se crede că este unul dintre numeroasele grupuri separatiste care operează în provincie.

Coreea de Nord încă desfășoară activităţi nucleare

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), ce supraveghează Coreea de Nord prin satelit, a avertizat asupra faptului că autorităţile nord-coreene nu au început destructurarea centrului nuclear de la Yongbyon, însă a luat măsuri care indică o reactivare a acestuia. AIEA a remarcat de asemenea activităţi la sistemele de răcire a două reactoare, dar și activităţi „în concordanţă cu fabricarea de componente ale reactorului” şi transferul posibil al acestor piese în edificiul reactorului neterminat.

Cât oferă guvernul japonez ca să te muţi din Tokio

Potrivit unui raport al postului naţional de radiodifuziune NHK, guvernul japonez intenţionează să acorde suma de 27.000 de dolari persoanelor care decid să se mute din cele 23 de secţii din Tokyo și să găsească locuri de muncă în altă parte, începând cu anul fiscal următor. Guvernul a explicat că, pe măsură ce mai mulţi oameni părăsesc alte orașe mari, cum ar fi Sendai și Sapporo, din nordul Japoniei, pentru Tokyo, oficialii vor încuraja oamenii să se mute în aceste locuri, de exemplu prin beneficii fiscale. Autorităţile au mai încercat de-a lungul timpului să determine oamenii să se mute în alte zone din ţară. Autorităţi locale s-au folosit de reduceri de impozite pentru a încuraja companiile să părăsească zona Tokyo, în timp ce altele au subvenţionat costurile de relocare. În Japonia, aproape unul din trei oameni locuiește în zona Tokyo.