Organizaţia Naţiunilor Unite a tras un puternic semnal de alarmă cu privire la impactul „distructiv și ireversibil” al gazelor cu efect de seră, răspunzătoare de schimbările climatice, de creșterea nivelului mării, de vremea extremă și de creșterea acidităţii apelor oceanelor.
Emisiile au atins valori maxime ce nu au mai fost observate niciodată în istorie. Dioxidul de carbon, oxidul de azot și metanul sunt într-o continuă creștere, a avertizat și Organizaţia Mondială Meteorologică (WMO).
Nu există niciun semn de regresie a tendinţelor de creștere a emisiilor, a subliniat secretarul general al WMO, Petteri Taalas, care a mai precizat că „știinţa este clară: fără reducerea rapidă a dioxidului de carbon și a altor gaze cu efect de seră, schimbările climatice vor avea un impact major asupra vieţii pe Pământ”. De aceeași părere este și Elena Manaenkova, secretar general adjunct al WMO, care a declarat că „CO2 rămâne în atmosferă sute de ani, iar în oceane chiar mai mult. În prezent nu există baghetă magică care să elimine tot excesul de CO2 din atmosferă. (…) Fiecare fracţiune de grad în plus contează.” O creștere a temperaturilor de suprafaţă cu 3 grade Celsius, prevăzută să apară până la sfârșitul secolului, dacă trendul continuă, ar face ca Pământul să devină în mare măsură de nelocuit.
Schimbările climatice deja agravează fenomenele meteo și cauzează catastrofe naturale care au provocat pierderea multor vieţi omenești, de la incendiile din California până la uraganele de pe continentul american și din Puerto Rico. Potrivit unui studiu publicat luni de cercetătorii de la Universitatea din Hawaii, aceste catastrofe vor deveni mult mai frecvente și mai distrugătoare, pe măsură ce schimbarea climei va accelera.
Raportul Comitetului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC), din cadrul ONU, arată că până în 2050 emisiile nete de dioxid de carbon ar trebui să fie reduse la zero doar pentru a putea menţine creșterea temperaturii sub 1,5 grade Celsius. Pentru aceasta, autorităţile naţionale și locale trebuie să implementeze măsuri și acţiuni cât mai eficiente. În acest sens, WMO a iniţiat dezvoltarea unor instrumente de observare care să ghideze acţiunile de reducere a emisiilor și să evalueze rezultatele lor.
Profesoara Corinne Le Quere, directoare al Centrului Tyndall pentru Studiul Schimbărilor Climatice, a declarat că „nu a fost surprinsă de datele puse la dispoziţie de WMO”, dar că este „foarte preocupată de faptul că principalele gaze cu efect de seră cresc neîngrădite”.
Nu la fel de preocupaţi ca oamenii de știinţă sunt oficialii unor ţări. De exemplu, ministrul de externe al Braziliei susţine că schimbările climatice sunt doar un „complot marxist”, iar președintele american a scris miercuri un mesaj pe Twitter prin care sugera că vremea bună din noiembrie ar arăta că schimbările climatice nu sunt reale.